Staat van voetpad Doelstraat doorn in het oog van bewoners en oppositie: “Dallen liggen schots en scheef”

Staat van voetpad Doelstraat doorn in het oog van bewoners en oppositie: “Dallen liggen schots en scheef”

“Momenteel is er langs de twee straatkanten een voetpad, maar we gaan bekijken of het mogelijk is om één volwaardig voetpad te kunnen realiseren, zoals eerder al in de Rode-Kruisstraat is gebeurd.”  

Inwoners van de Doelstraat in Berlaar pleiten voor een veiligere straat met volwaardig voetpad. Buurtbewoonster Rita Lemmens is ondertussen een petitie opgestart omdat onder andere de losse klinkers voor gevaarlijke toestanden zorgen, iets wat Patricia Dermul – die tijdens het joggen in de Doelstraat zwaar ten val kwam – kan bevestigen. Oppositiepartij Groen agendeerde de situatie op de eerstvolgende commissie Mobiliteit en Openbare Werken.

Rita Lemmens, bewoonster van de Doelstraat, pleit samen met tientallen buurtbewoners voor meer veiligheid in de straat. Ze startte een petitie en verzamelde al meer 50 handtekeningen, die ze deur aan deur verzamelt. “Alle ondertekenaars zijn volmondig akkoord met deze actie. We hopen dat het doel zal bereikt worden en dat we een veiligere straat krijgen”, legt Rita uit. “De meesten kaarten bijvoorbeeld aan dat de straat te donker is door het gebrek aan onderhoud aan de bomen en de onduidelijkheid met betrekking van parkeren. Ieder heeft zijn verhaal, met als hoofdboodschap: we willen meer veiligheid in onze straat.

In maart 2021 was Patricia Dermul, wonende in de Havikstraat, tijdens het joggen slachtoffer van een zware valpartij in de Doelstraat, met twee dagen werkonbekwaamheid en een stevige tandherstelling als gevolg. “Onze verzekeringsmaatschappij heeft al verschillende malen de verzekeringsmaatschappij van de gemeente Berlaar aangeschreven,” vertelt de buurtbewoonster. “Er was zelfs een getuigenverklaring van een mevrouw die alles gezien heeft. Helaas heb ik nog steeds geen antwoord gekregen van de gemeente, met als gevolg dat mijn onkosten nog steeds niet vergoed zijn. Het gaat om vervoer met de ambulance, REM-geld spoedopname ziekenhuis, twee dagen werkonbekwaamheid, de tandartskosten voor 2 gedeeltelijk afgebroken tanden, ... Het gaat om heel wat geld, terwijl de gemeente zichzelf niet verantwoordelijk voelt.”

“Meerdere malen als prioriteit op tafel gelegd”

Gemeenteraadslid Brend Van Ransbeeck (Groen), die zich inzet voor de voet- en fietspaden in de gemeente, had de voetpaden van de Doelstraat en andere opmerkingen opgenomen in zijn Mobiliteitslijst in september 2020. “In de commissie Mobiliteit en Openbare Werken heb ik de voetpaden van de Doelstraat meerdere malen als prioriteit op tafel gelegd,” zegt Van Ransbeeck. “De dallen liggen schots en scheef, op sommige stukken is het een regelrechte ramp. Ik fietste vroeger dagelijks naar het station via de Doelstraat en zag altijd een oudere vrouw op de autoweg wandelen met haar rollator terwijl ze haar hondjes uitliet. Buurtbewoners bevestigen dat steeds meer mensen dit doen om valpartijen te vermijden. Het is een echte schande. Het minste wat je kan moet als gemeente, is een goede infrastructuur voorzien. Dat is een plicht. Daar betalen Berlaarnaren toch belastingen voor?”

Twee jaar na het publiceren van de Mobiliteitslijst, waarin de Doelstraat werd opgenomen als pijnpunt, liggen de voetpaden er nog altijd zeer slecht bij. “Het bestuur zei steeds dat ze de ernst van de situatie inzag. Intussen zijn we twee jaar verder en is de situatie nog steeds dezelfde. Met intussen dus al minstens twee zware ongevallen als gevolg, die perfect vermeden hadden kunnen worden. De gemeente is aansprakelijk hiervoor,” klaagt het raadslid aan.

De gemeente antwoordde in de commissie Mobiliteit en Openbare Werken (juni 2021) het volgende op de melding van de zware valpartij van Patricia: “Wat betreft het gemelde ongeval in de Doelstraat: onmiddellijk na het ongeval is dit hersteld geweest door het technische personeel van de gemeente. De Doelstraat zal opgenomen worden in het herhalingscontract onderhoud wegenis waarbij er extra aandacht zal besteed worden aan het probleem van de putten in het voetpad.”

Patricia Dermul: “Het klopt dat het voetpad in de Doelstraat hersteld is, maar het putdeksel, waarover ik gevallen ben, en de klinkers errond, liggen er nog steeds gevaarlijk bij.”

2023

Het agendapunt is geagendeerd op de Commissie Mobiliteit en Openbare Werken van donderdag 29 september. Schepen van Openbare Werken en Mobiliteit Jan Hendrickx (N-VA) bevestigt dat de gemeente werk maakt van een nieuw voetpad. “Want vooral aan de riooldeksels en de bomen verkeert het niet meer in een goede staat. De onderhoudswerken staan in het voorjaar van 2023 gepland. Door de langdurige afwezigheid van een ambtenaar werden een aantal dossiers opgeschoven. Binnenkort start de zoektocht naar een aannemer voor de werken.” Het volledige voetpad wordt daarbij onder handen genomen. “Momenteel is er langs de twee straatkanten een voetpad, maar we gaan bekijken of het mogelijk is om één volwaardig voetpad te kunnen realiseren, zoals eerder al in de Rode-Kruisstraat is gebeurd.”

 

Bron: eigen persbericht & Het Laatste Nieuws van 14 september 2022 door Antoon Verbeeck. Foto: Joren De Weerdt.