Gemeente opent mogelijk tweede studeerruimte

Gemeente opent mogelijk tweede studeerruimte

De gemeente opent mogelijk deze week nog een bijkomende locatie waar studenten kunnen blokken voor hun examens. "Veel te laat," reageren gemeenteraadsleden Brend Van Ransbeeck en Koen Kerremans.  

Studeren in groep werd door Groen Berlaar gelanceerd en uitgevoerd. De vraag kwam het eerst in mei 2018 door Brend Van Ransbeeck, toen nog student en voorzitter van Jong Groen Pallieterland.

"Als student merk ik zelf dat jongeren er steeds meer nood aan hebben om in groep te studeren. In een groep kunnen ze terugvallen op een sterke sociale cohesie, gaan ze het gevoel van er alleen voor te staan tegen en heerst een grotere sociale controle waardoor ze minder afgeleid zijn. Studeren wordt op die manier een meer efficiënte en leuke ervaring."

Op deze vraag werd ingegaan: de vergaderruimte van de bibliotheek werd ingericht als studeerplek met een capaciteit van 10 studenten. Door laattijdige en gebrekkige communicatie was dit geen groot succes. Later nam Jeugdhuis Den Bokal echter zelf het initiatief om hun lokalen in de Pastorijstraat open te stellen voor Berlaarse studenten en leerlingen; tot op vandaag is dit een wél groot succes, want alle beschikbare studeerplekken zijn bijna steeds gereserveerd.

Vraag voor bijkomende plekken groot

 

Op de gemeenteraad van april 2019 vroegen we om deze capaciteit verder uit te breiden, maar we stelden vast dat de gemeente hiervan geen werk wilde maken. Ondanks dat de deuren van Jeugdhuis Den Bokal opnieuw (coronaproof) openstaan voor onze Berlaarse studenten, blijft de vraag voor bijkomende plekken groot. "Tot tweemaal toe hebben we er in de gemeenteraad op aangedrongen om dringend werk te maken van gemeenschappelijke studeerruimten in de gemeente. Zeker in tijden van corona moest veel meer ruimte beschikbaar zijn. Maar het schepencollege vond het niet nodig om maatregelen te nemen," aldus Van Ransbeeck en Kerremans.

Nu, bij de jaarovergang van 2020-2021, zou ook het scoutslokaal een mogelijke bijkomende plek kunnen zijn voor blokkende studenten. We blijven op tafel kloppen voor onze Berlaarse studenten en jongeren.

 

Foto: studeren in groep in Jeugdhuis Den Bokal, volledig coronaproof. (Copyright: Jeugdhuis Den Bokal Berlaar)