Jong Groen wil bibliotheek openstellen voor studenten
Jong Groen Pallieterland, de ecologische jongerenbeweging die Berlaar, Lier, Heist-op-den-Berg en Nijlen omvat, vraagt aan het gemeentebestuur van Berlaar om de bibliotheek openstellen voor studenten tijdens de blok. “Er niets vervelender om elke dag zeer vroeg op te staan om over en weer te gaan met de trein naar Antwerpen of Leuven, in de hoop daar een studeerplek in de bibliotheek te vinden. Het is veel efficiënter en fijner om dit in de eigen gemeente te voorzien,” stelt Brend Van Ransbeeck, voorzitter van de Jong Groen-afdeling.
“Als jongere merk ik dat studeren in groep steeds meer gedaan wordt. In de universiteitsbibliotheek van Antwerpen bijvoorbeeld, is het steeds aanschuiven voor een plaatsje waar je in stilte en in groep kunt studeren,” zegt Brend Van Ransbeeck, voorzitter van Jong Groen Pallieterland. Talloze jeugdverenigingen in Berlaar, waaronder jeugdhuis den Bokal en de Berlaarse jeugdbewegingen voorzien voor eigen kring een plek om in groep te studeren.
De bib als ontmoetingsplek
Jong Groen pleit voor een gemeenschappelijke ruimte waarin alle Berlaarse jongeren samen kunnen studeren. “Zo ga je niet alleen eenzaamheid tegen tijdens examenperiodes, maar er is ook sterkere sociale cohesie en -controle, waardoor zo’n studeerplek daarbovenop een ontmoetingsplek vormt voor zowel jong als oud.
Ik stel voor om de bibliotheek van Berlaar hiervoor open te stellen. Jongeren zouden dan niet alleen sneller de weg naar de bibliotheek terugvinden in dit digitaal tijdperk; je komt ook in contact met Berlaarnaren van alle leeftijden met uiteenlopende interesses en achtergronden.
“Als pendelende student is er niets vervelender om elke dag zeer vroeg op te staan om over en weer te gaan naar Antwerpen of Leuven, in de hoop daar een studeerplek in de bibliotheek te vinden. Het is veel gemakkelijker om dit in de eigen gemeente te voorzien,” stelt Brend. Volgens Jong Groen kan de bibliotheek deze functie vervullen, mits kleine ingrepen. Bibliotheken van de toekomst zijn knooppunten van kennis, contact en cultuur.
Ik wil jong en oud in onze gemeente samenbrengen door ontmoetingsruimten te creëren. Tot op heden zijn er veel te weinig in ons dorp.
- Brend Van Ransbeeck
In Duffel kan het
In Duffel is dit initiatief alvast een groot succes: dat heeft vooral te maken met de conciërge die de studenten een warm hart toedraagt. Met de conciërge werden eerst enkele afspraken gemaakt die voor hem haalbaar waren. In het begin werd er één zaaltje ter beschikking gesteld, maar al gauw werd ook de grote zaal mee ingepalmd en dit jaar nog de benedenzalen. In totaal zijn er ruim 40 studenten die dagelijks studeren in de bibliotheek tijdens de blok. Als er activiteiten zijn ingepland in de zalen, dan worden de studenten verwittigd en moeten zij naar een andere zaal. De studenten zijn welkom van 8u15 tot 23u. Ten slotte mogen ze ook het keukentje gebruiken om iets op te warmen of om te lunchen. Sommige ouders brengen zelfs soep of spaghetti om hun blokker een hart onder de riem te steken…
Reportage: Link naar Facebook video (klik hier)