Bestuur geen werk gemaakt van extra studeerplekken

Bestuur geen werk gemaakt van extra studeerplekken

Vorig jaar op de gemeenteraad van juni 2018 hebben raadsleden Koen Kerremans en Leen Janssens - op vraag van Jong Groen Pallieterland - studeren in de bibliotheek voor Berlaarse studenten op de agenda geplaatst. Na de laattijdige en gebrekkige communicatie, was het samenblokken een beperkt succes. Op de gemeenteraad van april 2019 maande raadslid Brend Van Ransbeeck aan om werk te maken van een uitbreiding in studeerplekken in de Berlaarse scholen, maar hier is jammer genoeg - ondanks de belofte van de meerderheid van CD&V-N-VA geen werk van gemaakt.  

“Er niets vervelender om elke dag zeer vroeg op te staan om over en weer te gaan met de trein naar Antwerpen of Leuven, in de hoop daar een studeerplek in de bibliotheek te vinden. Het is veel efficiënter en fijner om dit in de eigen gemeente te voorzien,” zo stelde Brend Van Ransbeeck in juni 2018, toen nog als voorzitter van de jongerenafdeling Jong Groen Pallieterland.
Studeren in de bib van Berlaar werd mogelijk gemaakt in de blokperiode van januari door Groen, in samenwerking met de bibliothecaris. De bibliothecaris liet ons enkele maanden geleden weten dat hij opnieuw zijn schouders onder dit project wilde zetten. Het was een testfase in januari-februari en was een beperkt succes door enkele factoren: het toenmalige inschrijvingssysteem, gecombineerd met de laattijdige en gebrekkige communicatie vanuit de gemeente en het beperkt aantal studeerplaatsen. Desondanks is er draagvlak voor, want het wordt nu in kleine groepjes door jeugdverenigingen georganiseerd.
De blokperiode van juni 2019 is ondertussen aangebroken. In deze periode hebben zowel middelbare scholieren als hogeschool- en universiteitsstudenten blok. We stelden op de gemeenteraad van april voor om - naast hetzelfde aantal plekken in de bib te behouden - de capaciteit uit te breiden in samenwerking met scholen in Berlaar en Heikant. Enkele lokalen die tijdens deze periode niet gebruikt worden, zouden dan kunnen opengesteld worden voor onze Berlaarse studenten.
Het bestuur schermde met het argument dat "er geen draagvlak is om samen te blokken, want de plaatsen in de bibliotheek waren nooit volledig ingevuld", zonder de gebreken vanuit de gemeente zelf te erkennen. Ondanks deze stelling, beloofde de burgemeester dat de extra plaatsen er zouden komen.
"Studeren in groep zorgt voor een sterkere sociale cohesie, sociale controle en gaat eenzaamheid tegen tijdens de blokperiode. Bovendien is het vlakbij huis, waardoor de verplaatsing een flink stuk korter is."

Belofte niet nagekomen

"Jammer maar helaas, de burgemeester beloofde om werk van te maken van extra en meer laagdrempelige studeerplekken in onze gemeente, maar dit is niet gebeurd. Opnieuw een gemiste kans, want we moeten als gemeente de verantwoordelijkheid nemen om onze studenten een rustige studeerplek te voorzien," aldus Brend Van Ransbeeck. "Gelukkig dat de bibliothecaris wel zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Door hem kunnen onze Berlaarse jongeren in onze eigen gemeente samen blokken."