Vraag naar herbruikbare bekers voor evenementen neemt toe

Vraag naar herbruikbare bekers voor evenementen neemt toe

Op de gemeenteraad van april pleitte Groen voor het invoeren van herbruikbare wisselbekers op Berlaarse evenementen. De Berlaarse jeugd is alvast voorstander, want de vraag hebben we van hen opgepikt. Voorlopig ziet de gemeente een vernieuwing van het huidige complexe en niet-gebruiksvriendelijke systeem niet zitten.  

De strijd tegen plasticvervuiling vormt een van de grote uitdagingen waarmee onze planeet vandaag de dag geconfronteerd wordt. Talloze Vlaamse initiatieven, zowel bottom-up en top-down, komen van grond om de afvalproblematiek aan te pakken. Onlangs heeft Mei Plastiekvrij plaatsgevonden om mensen bewust te maken hoeveel plastiek we onbewust aankopen.

 

Ook in onze gemeente Berlaar kunnen wij een grotere rol spelen bij het verkleinen van de afvalbergen. Evenementen met wegwerpbekers - bijvoorbeeld - creëren onnodig grote afvalbergen. Verschillende jeugdverenigingen in Berlaar hebben dit aangekaart en vinden dit ook niet nodig, maar het huidige systeem van herbruikbare bekers is te complex en chaotisch georganiseerd.

 

Vroeger werkte dit systeem nochtans zeer goed in onze gemeente. Hoe werkt dit precies? Wel, fuifbezoekers betalen 1 euro waarborg voor een herbruikbare beker aan de inkom van een evenement en kunnen de beker aan elke bar terugbrengen; in ruil voor een bonnetje en een lege beker krijgt de bezoeker een volle beker. Zonder beker krijg je geen drank. De bezoeker kan zijn/haar beker weggooien, maar dan wordt deze opgeraapt door iemand anders die de beker opnieuw kan inruilen voor de 1 euro waarborg. Als afval geld opbrengt, gooit niemand het nog weg (cfr. dit is een systeem van statiegeld).

 

Als dit wisselsysteem goed uitgewerkt is, zijn de feestorganisatoren hierover zeer tevreden: het zorgt voor minder opkuis achteraf en de kapotte of verloren bekers werden meteen vergoed door de consument zelf, niet door de organisatoren.

Dit wissel-systeem zorgt voor veel minder opkuis en de kapotte of verloren bekers worden vanzelf vergoed door de consument. Een dubbele win-situatie voor de organisatoren.

Het huidige gemeentebestuur staat niet te springen om het huidige complexe en niet-gebruiksvriendelijke systeem te vernieuwen.

"De herbruikbare bekers werden in het verleden veel gebruikt en uitgeleend, maar ze zijn intussen versleten en onhygiënisch. De vraag ernaar is ook drastisch gedaald. Ze zijn voorlopig nog beschikbaar, maar het bestuur heeft de intentie om op zoek te gaan naar een goed alternatief," klonk het in de gemeenteraad.

Op de website van onze gemeente staat nog steeds geschreven: "Om je te helpen bij de afvalarme organisatie van je evenement kan je bij het gemeentebestuur ook herbruikbare bekers ontlenen en een grote container aanvragen". In de praktijk kan je deze bekers niet meer lenen, want op het officiële aanvraagformulier voor evenementen staat enkel de vraag "Welke initiatieven neemt u om ervoor te zorgen dat u een afvalarm evenement kunt organiseren?".

De betrokken schepen vult aan dat ook Ivarem herbruikbare bekers ter beschikking heeft die zelfs vuil mogen worden ingeleverd. Daarom pleit Groen Berlaar voor een vernieuwing van het huidige systeem: het systeem moet gebruiksvriendelijker zijn, anders is het logisch dat de vraag hiernaar afneemt.

 

Indien het toch niet mogelijk zou zijn om herbruikbare bekers te gebruiken, dan is de allerlaatste optie om te kijken in de richting van biologisch afbreekbare materialen. Plastiek wegwerpbekers is voor ons geen duurzame optie.