Berlaar nog steeds geen lid van Statiegeldalliantie

Berlaar nog steeds geen lid van Statiegeldalliantie

Wij kiezen voor een propere gemeente zónder zwerfvuil. Als gemeente kan je personen die illegaal dumpen wel bestraffen, maar dit is niet genoeg. Onze partij kiest voor een efficiëntere globale aanpak: statiegeld op flessen en blikjes.    

Wat is statiegeld nu precies?

 

-> Statiegeld zorgt ervoor dat lege flesjes en blikjes worden ingeleverd. 

 

Wat zijn de voordelen?

  1. Straten, bermen en stranden blijven vrij van plastic flesjes en blikjes;
  2. Lokale overheden, en daarmee de belastingbetaler (u en ik), besparen jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan opruimkosten van zwerfafval;
  3. We recyclen PET-plastic en aluminium op de beste manier. Dat levert ruim twee keer zoveel geld op per kilo gerecycled materiaal en de hoge ambities op het gebied van circulaire economie kunnen hierdoor realiteit worden;
  4. We gaan samen de klimaatverandering tegen. Door efficiënter gebruik van materialen wordt minder CO2 uitgestoten en minder afval verbrand.

 

Meer concrete informatie: https://statiegeldalliantie.org/

 

In de gemeenteraad van februari lieten we het gemeentebestuur weten dat Groen Berlaar wil toetreden tot de Statiegeldalliantie. Verschillende andere gemeentes, bedrijven en organisaties tekenden de oproep aan de Vlaamse regering om werk te maken van de invoering van statiegeld op flesjes en blikjes. Ons voorstel om aan te sluiten bij deze groeiende groep werd tijdens de gemeenteraad van februari verworpen door de CD&V en N-VA meerderheid. Dit is voor ons een gemiste kans.

Groen Berlaar kiest voor een propere gemeente zónder zwerfvuil; u ook?

Zwerfafval leidt duidelijk tot grote ergernis, ook in onze gemeente Berlaar. Flesjes en blikjes maken 40 procent uit van het volume zwerfafval. Wanneer je naar een aanliggende gemeente fietst (zoals Lier, Herenthout, Heist-op-den-Berg en Nijlen) kan je niet naast het gedumpte zwerfvuil kijken. De strijd tegen zwerfvuil kost de Vlaamse gemeenten handenvol belastinggeld.

Groen kiest voor duidelijke en realistische oplossingen.