Honden leven zich uit in losloopweide

Honden leven zich uit in losloopweide

De hondenlosloopzone tussen Merelstraat, Valkenhof en Ebroek in Berlaar opent officieel op zaterdag 2 juli. De gemeente kocht daarvoor een domein van 2.560 vierkante meter, waar je naast een hondenweide ook een Heldenbos, waterpoelen en enkele zitbanken kan vinden.

Groen vraagt al jaren naar de komst van een hondenlosloopweide in de gemeente. Op de gemeenteraad van oktober 2019 werd uiteindelijk de aankoop van een landbouwgrond in Ebroek goedgekeurd. Het stuk van 1,4 hectare zou de locatie worden van de eerste hondenweide in de gemeente. 

En zo werd onze vraag uiteindelijk realiteit.

Plezier voor honden en baasjes

"Na jaren geduldig wachten en met meerdere goedkeuringen - ook door Groen Berlaar - tijdens commissies en gemeenteraden, zijn we erg opgetogen met de realisatie van onze eerste hondenlosloopweide," zegt initiatiefnemer Koen Kerremans. "Onder impuls van de vorige schepen, de milieudienst van de gemeente en zeker ook de leden van de milieuraad, is het een meerwaardeproject geworden. Bomen, water en natuur kregen er een prominente plaats. Het plezier voor de honden én hun baasjes is verzekerd."

"Bomen, water en natuur kregen er een prominente plaats. Het plezier voor de honden én hun baasjes is verzekerd." - Koen Kerremans

Dat de meningen over het nut van hondenlosloopweides verdeeld zijn, mag de pret niet bederven volgens het raadslid. "Gaandeweg kunnen we immers met alle betrokken partijen continue evalueren en eventueel verbeteringen aanbrengen. Het is onze betrachting om zowel hondenliefhebbers als hondenscholen tegemoet te komen tot groot geluk van onze geliefde viervoeters. Jammer dat mijn eigen hond Seppe de opening net moet missen. Hij verliet ons zachtjes op 16 juni laatstleden en stuurt ons ongetwijfeld zijn succeswensen!"

Seppe Kerremans
Seppe, de speelse hond van Koen die in juni heengegaan is.

Groene omgeving

Het lokaal bestuur van Berlaar investeerde de afgelopen maanden in de opbouw van een park en hondenlosloopzone in Ebroek. De hondenweide is onder meer voorzien van een omheining, een poort en een infobord. In de omgeving vind je verder zitbanken, een wandelpad, een heldenbos, waterpoelen en prachtige natuur.

Wie met de viervoeter op stap gaat, moet beslist dus eens halt houden aan dit nieuwe plekje. Maar als je gebruik wil maken van de losloopzone, moet je rekening houden met een aantal spelregels. Zo blijft je hond aangelijnd tot je binnen de omheinde zone bent. Daar hou je jouw hond steeds in de gaten, zeker wanneer er ook andere honden en inwoners in de zone zijn.

Een hondenweide is verder ook geen hondentoilet. Ook in deze zone moet je het afval van je hond opruimen. Neem dus voldoende hondenpoepzakjes mee.

 

Hondenweide oktober 2021
De hondenweide in oktober 2021.