Heraanleg voetpaden Rode-Kruisstraat en Leliestraat van start gegaan

Heraanleg voetpaden Rode-Kruisstraat en Leliestraat van start gegaan

Na jarenlang aandringen van de buurtbewoners, schiet de gemeente eindelijk in gang om de losliggende dallen van de voetpaden in de Rode-Kruisstraat en Leliestraat opnieuw recht te leggen. Een opluchting voor de buren, want die hadden hun hoop in herstellingswerken al lang verloren. "Groen gemeentewerk loont," reageert gemeenteraadslid Brend Van Ransbeeck op de snelle interventie van de schepen. "Ik ben ontzettend blij met de werken aan de voetpaden in de Rode-Kruisstraat en Leliestraat die op maandag 16 november begonnen zijn. Dank aan de gemeentearbeiders om op een sneltempo de wortels te verwijderen en de voetpaden mooi recht te leggen. Nadat we de druk opvoerden via onze Facebookpagina en via RTV, kreeg onze boodschap meteen gehoor. Ook de voetpaden van de Lentestraat zullen aangepakt worden, dat is ontzettend goed nieuws."

De werkzaamheden zijn van start gegaan mede dankzij buurtbewoners die de wantoestand aangekaart hebben bij het gemeentebestuur en gemeld hebben in onze Mobiliteitslijst. Via een bevraging in de periode van augustus en oktober 2020 hebben we een correct beeld gekregen van de pijnpunten in het Berlaarse verkeer. In september is raadslid Brend Van Ransbeeck foto’s gaan nemen in de Rode-Kruisstraat, Leliestraat en Lentestraat. Na zijn verkenning doorheen onze gemeente was het duidelijk dat deze voetpaden bovenaan de prioriteitenlijst moest komen. Nadat Groen in de krant en op RTV verscheen, kreeg het advies van onze partij gehoor bij de schepen van openbare werken. Op maandag 16 november zijn twee gemeentearbeiders aan de werkzaamheden gestart: het verwijderen van de boomwortels die de dallen van de voetpaden naar boven duwen, dit door een jarenlang gebrek aan onderhoud vanuit het gemeentebestuur. We zijn fier dat we ons steentje hebben kunnen bijdragen en dat de werken zeer snel gepland en uitgevoerd worden.

Wat met de Lentestraat?

Er leek geen goed nieuws te zijn voor de inwoners van de Lentestraat. Ondanks het feit dat ook de Lentestraat als prioriteit was aangekaart, dreigden de voetpaden nog enkele jaren in zo'n slechte staat te blijven liggen. De gemeente maakte plannen om de voetpaden van de Lentestraat en Montystraat gelijktijdig aan te pakken in een project dat ongeveer 1.3 miljoen euro zou kosten. De gemeente zou hierbij niet kunnen rekenen op subsidies van PIDPA (om de riolering aan te leggen), waardoor het project afgekeurd werd in de meerjarenplanning. Dit werd aan de raadsleden gecommuniceerd in de Commissie Mobiliteit en Openbare Werken van 15 oktober 2020. Op aandringen van Groen Berlaar is de schepen van openbare werken op zoek gegaan naar andere manieren om de voetpaden aan te pakken. Na een gesprek met opmerkzame buren en na enkele telefoontjes met de schepen, werd bevestigd dat de voetpaden van de Lentestraat en Montystraat heraangelegd zullen worden via een andere aanpak. Op dit moment worden deze werken ingepland in de periode van begin 2021, dus tussen januari en maart/april 2021. Fantastisch nieuws dus.

"Op maandag 16 november zijn twee gemeentearbeiders aan de werkzaamheden gestart: het verwijderen van de boomwortels die de dallen van de voetpaden naar boven duwen, dit door een jarenlang gebrek aan onderhoud vanuit het gemeentebestuur. We zijn fier dat we ons steentje hebben kunnen bijdragen en dat de werken zeer snel gepland en uitgevoerd worden," vertelt Brend Van Ransbeeck.

"In het gesprek met enkele buurtbewoners van de Lentestraat werd me ook verteld dat er vraag is naar meer groen en bomen in de straat. Daar heb ik meteen navraag naar gedaan. De schepen wist me te vertellen dat hieraan gewerkt zal worden, maar dat de bomen pas een poos na de werken aan de voetpaden zullen aangeplant worden. De komst van de paaltjes aan de doorsteek van de Bremstraat wordt ook onderzocht, op voorwaarde dat fietskarren, buggy’s en rolstoelen steeds doorkunnen," aldus Van Ransbeeck.

Een structurele aanpak was ontzettend noodzakelijk, want elke valpartij was er één te veel. Via deze weg willen we de schepen van mobiliteit en openbare werken bedanken voor zijn snelle interventie.

Maar... Ook de voetpaden in de Nethendal en Doelstraat stonden op de prioriteitenlijst van de Mobiliteitslijst. We zullen in de Commissie Mobiliteit en Openbare Werken blijven aanhalen dat ook deze voetpaden bovenaan de agenda moeten worden gezet. Pas dan kunnen we naar de verdere uitvoering van overige aangekaarte knelpunten en voorstellen in onze Mobiliteitslijst. De Mobiliteitslijst werd door het gemeentebestuur trouwens volledig overgenomen en omgedoopt tot "masterplan wegen". Het opstellen van een concreet actieplan zal op de commissie van 10 december besproken worden.

Nieuwsgierig naar welke punten er nog in de Mobiliteitslijst stonden? De volledige presentatie met foto's vind je hier. Je kan bijkomende meldingen doen door een mail te sturen naar [email protected] met een foto en gedetailleerde info over het knelpunt, de tip of suggestie.

Oude situatie Rode-Kruisstraat
Oude situatie Rode-Kruisstraat

Leliestraat oude situatie
Oude situatie Leliestraat

Nieuwe situatie Rode-Kruisstraat
Nieuwe situatie Rode-Kruisstraat (25 november 2020)