Berlaar werkt verder aan heraanleg marktplein: “Advies gaan vragen over kruispunten centrum en vergaderen met nutsmaatschappijen”

Berlaar werkt verder aan heraanleg marktplein: “Advies gaan vragen over kruispunten centrum en vergaderen met nutsmaatschappijen”

Hoe zit het met de heraanleg van de Markt in Berlaar? Tijdens de gemeenteraadszitting bracht burgemeester Walter Horemans (CD&V) een stand van zaken op vraag van de oppositie. “Het staat niet stil. Heel veel tijd van het departement Ruimte gaat naar dit project”, klonk het.

Het was oppositiepartij Groen die naar een stand van zaken vroeg. “Vorig jaar werd een participatietraject op poten gezet over de heraanleg van het marktplein. Er werd een ongewoon hoog tempo ontwikkeld in de opeenvolging van de verschillende stappen. Dit was nodig, zo werd ons verteld, omwille van een belangrijke deadline voor het verkrijgen van subsidies voor de rioleringswerken. Zowat iedereen was enthousiast over het verloop van het proces tot dan toe, en ook over het resultaat was er duidelijk en overwegend positieve reactie. De laatste keer dat we iets te horen hebben gekregen dateert echter al van de korte sessie voor de gemeenteraad van november 2021. Daarna niks meer. Is de urgentie dan verdwenen?”

Vergaderen

“Elke week vinden er minstens drie vergaderingen over de heraanleg van de Markt plaats. We wachten tot een aantal zaken concreet zijn, vooraleer een commissie te organiseren”, sprak burgemeester Horemans. “De laatste weken is er een discussie over de twee kruispunten in het centrum, zijnde die van de Itegembaan en Legrellestraat. We zijn advies gaan vragen bij de provincie om uit te kunnen klaren hoe we dat op een veilige manier kunnen aanpakken. Verder wordt er nog vergaderd met de nutsmaatschappijen, onder andere over de diepte van de leidingen. Belangrijk om te weten wanneer de graafwerken van start gaan. Daarnaast zijn er nog gesprekken met Delhaize, dat de huidige winkel zal verfraaien, maar uitkijkt naar een nieuwe locatie, en over het nieuw administratief centrum. De bouwaanvraag voor de afbraak van de brandweerkazerne en koterij die er nog staat is ingediend.” De echte werken zullen vermoedelijk na het bouwverlof starten.

Bron: Het Laatste Nieuws van woensdag 16 februari 2022, door Antoon Verbeeck.