Berlaar krijgt vierde fietsstraat

Berlaar krijgt vierde fietsstraat

De Constant Verhulststraat is officieel een fietsstraat. Brend Van Ransbeeck, gemeenteraadslid van Groen in Berlaar, is tevreden. "In september 2018 werden twee straten in Berlaar omgetoverd tot fietsstraten. De teller staat sindsdien officieel op drie. Nu, in januari 2021, komt daar een vierde bij: de Constant Verhulststraat. Dit is zeer goed nieuws voor de Scouts en Gidsen van Berlaar en de schoolgaande jongeren van basisschool de Stap en het Heilig Hart van Maria."

 

"Ik kon mijn ogen niet geloven," vertelt buurtbewoner en raadslid Brend Van Ransbeeck, "toen ik onverwacht een bord van "fietsstraat" zag staan naast mijn huis. Ik wist dat het eraan zat te komen, want dit was positief geadviseerd in de commissie."

De vraag om de Constant Verhulststraat om te dopen tot een fietsstraat, werd voor het eerst door raadslid Brend Van Ransbeeck op de Commissie Mobiliteit en Openbare Werken van 24 juni 2019 gelegd. Hij vroeg om de gehele schoolomgeving Sollevelden - Pastoor Haemelsstraat - Constant Verhulststraat verkeersveiliger en fietsvriendelijker te maken. Het voorstel werd toen van tafel geveegd. Op de gemeenteraad van 15 september 2020 en op de Commissie Mobiliteit en Openbare Werken van 15 oktober 2020 vroeg Brend opnieuw aandacht voor verkeersveiligheid in de schoolomgeving, dit keer met een concreet uitgewerkt voorstel naar aanleiding van de Mobiliteitslijst. Het voorstel kreeg plots wél een positief antwoord van de schepen. "Er is draagvlak om de Constant Verhulststraat om te dopen tot een fietsstraat," klonk het. "Herhaling werkt, dat is opnieuw bewezen," aldus Van Ransbeeck.

Berlaar krijgt zo haar vierde fietsstraat in de gemeente. De Berlaarbaan, de Beerslaan en Lozenhoek gingen de Constant Verhulststraat voor. "Enkel de wegmarkeringen moeten nog aangebracht worden, en dan is de Constant Verhulststraat officieel een fietsstraat. Ik wil de schepen van mobiliteit en openbare werken bedanken om ons voorstel positief te onthalen. Zo maken we Berlaar opnieuw een stukje fietsvriendelijker en verkeersveiliger. Groen gemeentewerk loont."

"De Constant Verhulststraat wordt de vierde fietsstraat in Berlaar. Dit is een mooi begin, maar liefst van al wil ik de gehele schoolomgeving tot fietszone laten omtoveren," zegt Brend Van Ransbeeck.

 

Toch is de strijd nog niet gedaan. "Ik blijf gaan voor een verkeersveilige schoolomgeving. Er was geen draagvlak voor een volledige fietszone, waarbij ook de Sollevelden en Pastoor Haemelsstraat als fietsstraat worden ingericht. Ondertussen zal het parkeerbeleid aangepast worden in de Pastoor Haemelsstraat als middenweg: daar wordt een testopstelling van geschrankt parkeren uitgevoerd op termijn. Mijn voorkeur blijft uitgaan naar volledige en volwaardige fietsstraten. Maar een fietsstraat in de Constant Verhulststraat is al een mooi begin," aldus Van Ransbeeck.

Regels fietsstraat

Wat mag wel en niet in een fietsstraat? In fietsstraten mogen auto’s de fietsers niet inhalen en de snelheid mag nooit hoger liggen dan 30 km/uur. Fietsers mogen de volledige breedte van de rijbaan gebruiken bij éénrichtingsverkeer in hun rijrichting. Wanneer verkeer in beide richtingen is toegelaten, mag de fietser de helft van de rijbaan gebruiken.

In een fietsstraat is de fietser beter zichtbaar in het straatbeeld. Je wordt niet verdrongen door auto’s die willen inhalen, waardoor het over het algemeen veiliger fietsen is. Bovendien wordt op die manier de continuïteit van een fietsroute verzekerd op een plek waar geen fietspad is.

De verkeersregels blijven vanzelfsprekend van toepassing. Ook in een fietsstraat mag er niet op het voetpad gefietst worden en blijft voorrang van rechts geldig. Hoffelijkheid is tweerichtingsverkeer: van de automobilist naar de fietser, maar ook omgekeerd. Toon als fietser dus ook respect voor de andere weggebruikers.

Nog fietsstraten op komst in Berlaar?

 

Heb jij suggesties van bijkomende fietsstraten in Berlaar? Laat het ons weten via [email protected] !

 

Foto: Kris Martlé Fotografie