Voorlopig nog geen riolering en nieuw wegdek voor tweede deel Havikstraat

Voorlopig nog geen riolering en nieuw wegdek voor tweede deel Havikstraat

Acht woningen in de Havikstraat in Berlaar worden dit jaar nu toch níét op het rioleringsnet aangesloten. "De teleurstelling is groot," reageert buurtbewoner Steven Dumortier. “We hopen dit alsnog uiterlijk in 2024 te realiseren," zegt burgemeester Walter Horemans (CD&V).

Oppositiepartij Groen kaartte het probleem voor de tweede keer in minder dan een jaar op de gemeenteraadszitting aan. "We vragen ondubbelzinnige duidelijkheid over het al dan niet aansluiten van de huizen gelegen tussen de Herfststraat en de nieuwe verkaveling op de hoek naast huisnummer 43. Blijkbaar geeft het schepencollege duidelijk voorrang aan vreemde vennootschappen die hier komen verkavelen en bouwen, dan wel rekening te houden met de terechte vragen van Berlaarnaren. Dit kan voor ons niet langer," stelde Koen Kerremans.

Schepen van Openbare Werken Jan Hendrickx (N-VA) moest zijn belofte van november vorig jaar intrekken. Toen zei hij dat "de woningen in het tweede deel van de Havikstraat wellicht volgend jaar (in 2021, red.) op het rioleringsnet zouden aangesloten worden. De straat krijgt dan meteen een nieuwe asfaltlaag," voegde hij eraan toe.

"In de nieuwe verkaveling legt de verkavelaar een gescheiden rioleringsstelsel aan. Het vuile water komt in een pompput in de hoek vlak voor de verkaveling terecht. Pidpa onderzocht hoe ze deze pompput best zou aansluiten op de bestaande riolering. Eerst werd gedacht aan de aanleg van een aflopende riolering van aan de pompput tot aan de bestaande rioleringsput in de Herfststraat. In dat geval konden ook de acht woningen mee aangesloten worden."

"Maar de rioleringsput zit niet diep genoeg om hier gravitair op aan te sluiten. Daarom koos Pidpa om de pompput met een persleiding rechtstreeks aan te sluiten op de rioleringsput. Op deze manier kunnen de acht woningen echter niet aangesloten worden. Het is nu wachten tot wanneer we de straat heraanleggen, iets wat we zo snel mogelijk willen doen," benadrukt Jan Hendrickx.

Het uitstel valt bij de bewoners van de Havikstraat niet in goede aarde. "Zelf woon ik hier vijftien jaar, maar al zeker veertig jaar vragen de bewoners om een beter wegdek en riolering. In andere kleine, zelf doodlopende straatjes kan dat wel. Waarom dan hier niet," vraagt Steven Dumortier zich af. De komende jaren moeten we dus nog geen verbetering verwachten."

 

Bron: Gazet van Antwerpen, vrijdag 22 oktober 2021 door Chris Van Rompaey. Foto door Joren De Weerdt.