Viva Padel kapt bijna 200 bomen aan FC De Weerdt: “Onverantwoord”

Viva Padel kapt bijna 200 bomen aan FC De Weerdt: “Onverantwoord”

Koen Kerremans en Brend Van Ransbeeck, gemeenteraadsleden van Groen in Berlaar, reageren verbolgen op de gigantische bomenkap aan de voetbalterreinen van FC De Weerdt. Viva Padel, de padelclub van presentator, acteur en zanger Niels Destadsbader, zal via een erfpachtovereenkomst over enkele maanden een deel van de terreinen voorzien van vier tot maximum acht padelvelden. “Dat de bomen gekapt zouden worden, stond bijna in de sterren geschreven. Maar dat dit nu gebeurt zonder vergunning en dus zonder garantie op compensatie, enkel met informele goedkeuring van de burgemeester, is onverantwoord,” aldus de raadsleden.

Op de gemeenteraad van 21 september 2021 keurde de gemeenteraad de erfpachtovereenkomst met Viva Padel goed. De terreinen van De Weerdt zouden voorzien worden van nieuwe sportinfrastructuur, de bouw van vier tot maximum acht padelvelden en het behoud van een voetbalplein voor de voetbalclub. “We vinden als partij deze erfpacht een goede zaak, omdat de kleedkamers en kantine volledig versleten zijn. De enige manier waarop de infrastructuur vernieuwd zou worden, is via een erfpacht,” vertelt Koen Kerremans.

Toch had Groen Berlaar enkele opmerkingen en vragen bij deze erfpacht. “Wat gaat er gebeuren met de bomen?” was een van de vragen van Kerremans op de gemeenteraad van september. “Sommigen zullen zeggen dat het misschien maar populieren zijn (met een windbrekende functie, red.), maar het zijn weer zoveel bomen die verdwijnen. Daar zal een compensatie moeten gebeuren.”

"Daar gaan bomen verdwijnen"

“Wat de bomen betreft, daar gaan bomen verdwijnen,” zei schepen van sport Nadine Boeckaerts (N-VA). “Viva Padel gaat sowieso een groene buffer rond het terrein aanleggen. Het bomenaantal moet door hen gecompenseerd worden, zodat we als gemeente geen verlies doen aan het bomentotaal.”

“Hoe gaan we dat opnemen?” vroeg Kerremans zich af. “In de vergunning,” antwoorde burgemeester Walter Horemans (CD&V). “Het zou best kunnen dat er heel wat bomen blijven staan, omdat dat financieel voor hen (Viva Padel, red.) nog beter is dan nieuwe bomen te compenseren.” Niets is minder waar, zo blijkt, want deze week zijn bijna 200 bomen zonder vergunning gekapt en dus zonder compensatie. Dit tot grote ergernis van de groene raadsleden, die de bomenkap voelden aankomen.

"Blijkbaar is dit de nieuwe gang van zaken hier in Berlaar, bomen kappen zonder vergunning en een loopje nemen met de regels. Het is niet omdat een bekende Vlaming investeringen wil doen op Berlaars grondgebied, dat we als gemeente plots alle regels moeten laten vallen."

“Hallucinant,” reageert raadslid Van Ransbeeck. “We hebben gemerkt dat de bomen gekapt waren, dit valt nogal hard op als je met de wagen of trein langs de terreinen van FC De Weerdt passeert. Blijkbaar is dit de nieuwe gang van zaken hier in Berlaar, bomen kappen zonder vergunning en een loopje nemen met de regels. Het is niet omdat een bekende Vlaming investeringen wil doen op Berlaars grondgebied, dat we als gemeente plots alle regels moeten laten vallen. Het schepencollege (CD&V en N-VA) knijpt wel vaker een oogje toe wat vergunningen betreft, terecht tot grote ergernis van onze Berlaarnaren die al geconfronteerd zijn geweest met deze willekeur. We pikken dit niet langer en eisen een compensatie van de bijna 200 verdwenen populieren. Anders halen we de doelstellingen van 11.000 extra bomen op het einde van de legislatuur niet. Ook onze ambtenaren zijn niet opgezet met deze werkwijze, omdat zij alle moeite doen om alles goed op te volgen.”

Rot

Volgens burgemeester Walter Horemans (CD&V) zouden de bomen aanvankelijk gesnoeid worden. "Ze hebben de bomen laten controleren en toen bleek dat bijna alle bomen ziek en zelfs rot waren. Ze snoeien had dus geen zin, het hadden kosten op het sterfhuis geweest," legt hij uit.

"Viva Padel had in overleg met de gemeente uiteraard een kapvergunning moeten aanvragen, maar daar hebben ze niet op gewacht. Dat heeft gevolgen. Omdat ze nu aan de groene buffer geraakt hebben, zal er een officiële bouwvergunning aangevraagd moeten worden, inclusief een openbaar onderzoek. Dat zal het project dus wellicht een beetje vertragen. We gaan de zaak verder bekijken in het schepencollege, ook wat betreft de nieuwe aanplant die ze moeten doen met bomen of heesters om de kapping te compenseren."

Burgemeester Horemans zegt dat de gemeente achter de plannen blijft staan. "Het is een belangrijk project voor de gemeente en voor de voetbalclub, we blijven het dus steunen," zegt hij.

 

De Weerdt Bomenkap 1

De Weerdt Bomenkap 2

De Weerdt Bomenkap 3

 

Gedeeltelijke bron: Gazet van Antwerpen, zondag 21 november 2021 door Bert Provoost.

Artikels: VRT NWS - HLN - HBVL - Nieuwsblad