Berlaarse tekenacademie komt wellicht in huis Constant Verhulst

Berlaarse tekenacademie komt wellicht in huis Constant Verhulst

Berlaar koop het pand van Markt 29, het geboortehuis van Constant Verhulst, de Berlaarse koster en componist van 'Te Lourdes op de Bergen'. Als enige Berlaarse partij pleit Groen Berlaar al meer dan 10 jaar voor een eigen tekenacademie voor plastische kunsten en vraagt een onderzoek om de tekenacademie in dat pand onder te brengen. Schepen van onderwijs, Suzy Put, beloofde zich te engageren om dit mogelijk te maken. In het allerbeste geval zullen vanaf september 2021 Berlaarnaren zich niet meer moeten verplaatsen om de eerste stappen te zetten in de plastische kunsten.  

De gemeente koopt het gebouw van Markt 29 aan in het kader van het behoud van oud patrimonium, de historische waarde van het gebouw en de strategische ligging van de grond. Het gebouw is ook opgenomen in de inventaris van het onroerend erfgoed.

Bij zowat elk begrotingsoverleg van de laatste jaren hekelde Groen Berlaar het ontbreken van een eigen tekenacademie. "We vinden het niet normaal dat Berlaarnaren zich met de wagen moeten verplaatsten naar Lier, Bevel of Nijlen om te leren tekenen, schilderen of boetseren," zegt gemeenteraadslid Koen Kerremans trots. "We weten dat er in Berlaar veel kunstenaars zijn en dat zal in de toekomst niet veranderen. We willen ouders van creatieve kinderen ook tegemoet komen in hun drukke bezigheden. Het is niet evident om telkens lange ritten te moeten maken terwijl een tekenacademie best mogelijk is in eigen gemeente. Bovendien sparen we daarmee alweer een aantal autoriten uit en wordt een verplaatsing met de fiets mogelijk. Door dergelijke structurele maatregelen wil Groen Berlaar mee helpen aan de noodzakelijke mobiliteitstransitie en hopen we meer kinderen warm te krijgen om creatief uit de hoek te komen."