Samen voedselverspilling tegengaan?

Samen voedselverspilling tegengaan?

Samen voedselverspilling tegengaan? Dan is “Too Good To Go” iets voor jou! In België gooien we elk jaar meer dan 3.5 miljoen ton eten in de vuilnisbak. De waarde hiervan wordt geschat op 670 miljoen euro per jaar.  Daarnaast verspillen we gemiddeld 345 kg voedsel per jaar per inwoner in België.  Hiervan wordt 15 kg per persoon thuis verspild. Groen Berlaar wil actie ondernemen om zowel de Berlaarse horeca-zaken als Berlaarnaren te informeren over en stimuleren om de app Too Good To Go te gebruiken.

“Dagdagelijks worden we geconfronteerd met kleine frustraties, de ene negeren we al makkelijker dan de andere. Feit is dat niemand graag eten weggooit. Vreemd genoeg is het een dagelijkse gewoonte bij vele bedrijven en gezinnen. Wij besloten actie te ondernemen toen we nog perfect eetbaar eten in de vuilnisbak zagen belanden na een receptie… Dat eten was letterlijk Too Good To Go,” zo is te lezen op hun website.

Too Good To Go is een gebruiksvriendelijke app waarop je als consument eten kan kopen dat op het punt staat om weggegooid te worden door een handelaar. Je geniet van overheerlijk eten terwijl je de lokale handelaar steunt. De handelaar vermindert actief zijn verspilling en krijgt nieuwe klanten over de vloer. Samen met de handelaar draag je bij tot een betere wereld. Win-Win-Win!

Momenteel zijn 2.704 lokale handelaars in België aangesloten bij de Too Good To Go-community. In onze gemeente Berlaar komt dit initiatief zeer moeilijk van grond. Groen wil de Berlaarse horeca-zaken informeren over en stimuleren om de app te leren kennen, gezien het gebruiksgemak en de maatschappelijke voordelen van dit prachtig initiatief.

 “Het is tof om toch nog een centje te krijgen voor het eten dat je normaal weg zou moeten gooien. Bovendien kopen sommige gebruikers van de app toch nog iets extra in de winkel als ze het eten komen ophalen. Je ziet ook dat sommige klanten het iets minder breed hebben, het doet dan extra goed om als handelaar ook op maatschappelijk vlak je steentje bij te dragen,” aldus Anja.

 “Als consument is deze app een verrijking,” zegt Brend Van Ransbeeck, gemeenteraadslid van Groen Berlaar en kersvers gebruiker van Too Good To Go. “Ik heb veel vrienden die deze app al langer gebruiken en ik heb er alleen maar goede dingen over gehoord. Het is goed voor het milieu, voor je portemonnee en voor de samenleving als geheel. Ideaal om als handelaar de app een keer uit te proberen en er wat mee te experimenteren!”

 “Bovendien stimuleert de app om je eigen verpakkingen mee te nemen; zo verandert onze mentaliteit als consument stilaan dat we niet altijd een zakje moeten vragen en verwachten. Een afvalarme gemeente die actief voedselverspilling tegengaat, daar gaan we voor,” aldus Van Ransbeeck.

 

Dit punt is geagendeerd op de eerstvolgende vergadering van de ZOB, de Zelfstandige Ondernemers van Berlaar, op donderdag 21 november.

 

Zelfs eens uitproberen? Meer informatie vind je via de website van Too Good To Go: https://toogoodtogo.be/nl-be