Hertstraat levert al voor bijna kwart miljoen euro aan boetes op

Hertstraat levert al voor bijna kwart miljoen euro aan boetes op

De doorgang voor vergunninghouders in de Hertstraat in Berlaar wordt nog steeds niet goed nageleefd. Een hallucinant aantal van zo’n 600 automobilisten per maand worden er nog steeds gesnapt.

In de Hertstraat werden in het voorjaar ANPR-camera’s geplaatst die doorgaand verkeer moeten weren. Door de werkzaamheden in Berlaar-centrum werd gevreesd voor een grote toename in het sluipverkeer.

De ‘topmaand’ qua aantal overtredingen blijft nog steeds juni met 1.137 stuks. Daarna zakten de cijfers, maar blijven ze nog altijd hoog. Zo werden er in september 766 automobilisten betrapt en in oktober 555. Gemiddeld gaat het grofweg om een 600-tal bekeuringen per maand, ofwel zo’n twintig per dag.

“We wisten dat er overtredingen zouden gebeuren, maar het verwondert ons dat het aantal zo hoog blijft liggen”, reageert de schepen van Mobiliteit. “We hebben nochtans wekenlang een lichtkrant geplaatst in de straat en ook nu is zeer duidelijk aangegeven dat doorrijden verboden is.”

Een overtreding kost 58 euro. Het voorlopige aantal tot begin november bedraagt 3.988 overtredingen, goed voor in totaal 231.304 euro. Per dossier moet Berlaar wel 7,5 euro betalen voor de afhandeling van de gemeentelijke administratieve sanctie. Opvallend: er zou ook een persoon zijn die al een 25-tal keer beboet is in de Hertstraat.

Meer ANPR-camera’s

De cijfers werden opgevraagd door de lokale afdeling van Groen. “We roepen op om de inkomsten volledig terug te laten vloeien naar de gemeenschap en niet te laten verdwijnen in het gemeentelijk budget. Er zijn ontzettend veel pijnpunten in het Berlaarse verkeer, daarvoor kan dit geld gebruikt worden”, vraagt gemeenteraadslid Brend Van Ransbeeck.

De schepen zegt dat het geld in verkeersveiligheid geïnvesteerd zal worden. “We willen ook een ANPR-camera plaatsen in de Stationsstraat om daar het zwaar vervoer te weren. Daar kunnen we die middelen voor gebruiken. Er lopen ook gesprekken met Lier om de Liersesteenweg met ANPR te beveiligen en met Heist en Nijlen om camera’s te zetten op de baan van de Hullebrug tot de Pastorijstraat”, klinkt het.

Bron en foto: Gazet van Antwerpen, dinsdag 1 december 2020 door Bert Provoost