Grondwerken voor padelclub Niels Destadsbader zijn gestart, plooien rond gekapte bomen zijn gladgestreken: “Erg gelukkig met deze oplossing”

Grondwerken voor padelclub Niels Destadsbader zijn gestart, plooien rond gekapte bomen zijn gladgestreken: “Erg gelukkig met deze oplossing”

De grondwerken voor de bouw van padelclub Viva Padel aan de Liersesteenweg in Berlaar zijn begonnen. Het project van Niels Destadsbader zal nog voor de zomer klaar zijn. In tussentijd werd samen met de politiek een compensatie afgesproken voor de verdwenen bomen.

Viva Padel, het padelproject van zanger-presentator Niels Destadsbader, is de nieuwe erfpachthouder van de gemeentelijke terreinen aan de Liersesteenweg. Er komen acht nieuwe padelvelden, kleedkamers en een kantine. Voetbalclub FC De Weerdt houdt er ook nog een veld en kan de nieuwe accommodatie gebruiken.

Het project trok in november de aandacht van de lokale afdeling van Groen omdat er al bomen waren gekapt op een moment waarop de kapvergunning nog niet afgeleverd was. Een misverstand, zo verklaarde Viva Padel nadien. Meteen werd er ook het engagement aangegaan om de – veelal zieke – bomen te compenseren.

Groen Berlaar werd mee betrokken in het overleg over die compensatie, waarbij ook Niels Destadsbader en de gemeente naar een oplossing zochten. “We willen zelf ook dat de omgeving van de nieuwe padelclub zo groen mogelijk wordt. Daarom komen er opnieuw bomen en ecologische bermen met bosgoed”, zegt William Khalil van Viva Padel.

Geboortebos

Voor de compensatie van nog eens 211 bomen was op de site op de Liersesteenweg geen plaats meer. Die 211 bomen worden geplant op de net aangekochte grond aan het geboortebos in de Legrellestraat. Het zou gaan om bomen van een redelijke grootte, zodat er snel een mooi bosje kan ontstaan. Het gaat om inheemse exemplaren van verschillende soorten die dienen als uitbreiding van het geboortebos.De grondwerken zijn begonnen.
De grondwerken zijn begonnen.

De totale kost van 5.000 euro wordt voor de helft gedragen door Viva Padel. De andere helft betaalt de gemeente. “Dit is een mooie oplossing, een schitterende voorzet. Onze milieudienst en Bosgroep leiden alles in goede banen”, reageert burgemeester Walter Horemans (CD&V).

Groen-raadsleden Brend Van Ransbeeck en Koen Kerremans zeggen ‘erg gelukkig’ met de oplossing te zijn. “Naast de interessante houtkanten op de site zelf krijgen ook alle verdwenen bomen een evenwaardige vervanging. We zijn blij met de groene inspanningen van Viva Padel én met de nieuwe toekomst voor FC De Weerdt”, voegt Koen Kerremans (Groen) toe.

Laatste feestje

Liefhebbersvoetbalploeg FC De Weerdt is vooral tevreden dat de spreekwoordelijke schop in de grond steekt. Hun aftandse accommodatie wordt vervangen door een nieuwe infrastructuur, waarvan ook zij gebruik kunnen maken samen met de padelclub. “We zijn erg dankbaar voor de nieuwe kleedkamers. Als liefhebbersvereniging krijgen we zo een tweede adem”, zegt Wim Wouters, voorzitter van FC De Weerdt.

De leden zijn al bezig om de oude clubgebouwen stap voor stap te ontmantelen. “Op 26 maart spelen we onze laatste match en doen we erna een laatste feestje. De dag erna strippen we het gebouw verder, waarna een aannemer het afbreekt. We hebben trouwens al een leuk thema voor ons afscheidsfeest. Tja, FC De Kampioenen lag voor de hand”, lacht voorzitter Wim.

Volgens de planning is de accommodatie van Viva Padel eind mei of begin juni klaar.

De huidige accommodatie van FC De Weerdt is rotversleten en heeft tegenwoordig zelfs een indringend geurtje.
De huidige accommodatie van FC De Weerdt is versleten.

 

Bron: Gazet van Antwerpen van woensdag 16 maart 2022 door Bert Provoost. Foto's door Brend Van Ransbeeck / Groen Berlaar.