Groen wil regenboogzebrapad in Berlaar: “Signaal geven dat discriminatie onaanvaardbaar is”

Groen wil regenboogzebrapad in Berlaar: “Signaal geven dat discriminatie onaanvaardbaar is”

Brend Van Ransbeeck, gemeenteraadslid van Groen Berlaar, wil een regenboogzebrapad in Berlaar laten aanleggen. Op zondag 17 mei vindt de jaarlijkse Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie plaats, een dag waarop extra aandacht wordt gevraagd voor holebi- en transgenderrechten. Berlaar hangt reeds verschillende jaren de regenboogvlag uit aan het Marktplein, maar Groen wil nog een stapje verder gaan. “Het wordt tijd dat we als solidaire gemeente dit signaal ook permanent in het straatbeeld brengen,” aldus Van Ransbeeck.

 

Het aanleggen van een regenboogzebrapad is een symbolisch gebaar om aandacht te vragen voor verdraagzaamheid tegenover de holebi- en transgendergemeenschap. Het regenboogzebrapad moet onderstrepen dat ieder individu in onze gemeente gewoon kan zijn wie hij of zij is, zonder belemmeringen. Wanneer Berlaarnaren daar toch nog aan twijfelen, dan is een regenboogzebrapad daar een bevestiging van. We zijn een verdraagzame bevolking en we kunnen op die manier een sterkere vuist maken tegen elke vorm van discriminatie.

Brend Van Ransbeeck (23), gemeenteraadslid voor Groen in Berlaar en zoon van twee moeders, vindt het belangrijk dat het signaal van solidariteit permanent in het straatbeeld wordt vastgelegd. “LGTBQ+ rechten lijken tot op heden vanzelfsprekend, maar dat is het jammer genoeg nog niet het geval.” Het aantal dossiers over discriminatie op basis van seksuele geaardheid piekt, zo stelt Unia, de organisatie die strijdt voor gelijke kansen. In 2018 behandelde Unia 125 dossiers van mensen die zich gediscrimineerd voelden omdat ze holebi zijn. De onafhankelijke mensenrechteninstelling ziet een toename van 38% tegenover de voorbije vijf jaar (https://www.unia.be/nl/artikels/homofobie-stijgend-aantal-dossiers-bij-unia-toont-onderstroom).

Bovendien zijn de verworven holebi- en transgenderrechten helemaal nog niet zo oud. “In 2003 is met Groen in de regering het homohuwelijk goedgekeurd, dat is amper 17 jaar geleden. Mijn ouders hebben het niet altijd gemakkelijk gehad sinds ze uit de kast gekomen zijn: tegen de stroom en sociale druk in hebben zij er alles aan gedaan om gelukkig te zijn en mijn broers en ik op de wereld te zetten. Ze hebben persoonlijk veel opofferingen gedaan voor ons en daarvoor ben ik hen eeuwig dankbaar. Gelukkig is de samenleving op vlak van holebi-rechten positief geëvolueerd, maar er blijft werk aan de winkel. Als gemeente moeten we het signaal geven dat elke vorm van discriminatie tegenover een individu om welke reden dan ook onaanvaardbaar is,” aldus Van Ransbeeck.

Als gemeente moeten we het signaal geven dat elke vorm van discriminatie tegenover een individu om welke reden dan ook onaanvaardbaar is. - Brend Van Ransbeeck

“Zolang dat individuen het moeilijk hebben door hun omgeving om uit de kast te komen; zolang er op schoolformulieren standaard enkel "mama" en "papa" gedrukt staat; zolang er wordt gezegd tegen mannen en vrouwen dat ze zich zus of zo moeten kleden of gedragen omdat de samenleving dit verwacht; zolang je als individu niet altijd en overal kan zijn wie je bent zonder enige vorm van maatschappelijke druk, is er duidelijk nood aan meer aandacht voor holebi- en transgenderrechten,” stelt Van Ransbeeck.

Het jongste raadslid stelt voor om het kleurrijke zebrapad in een schoolomgeving aan te brengen, bijvoorbeeld in de Pastorijstraat, wanneer de werken binnenkort volledig afgerond zijn. “Het is belangrijk dat dit thema ook in het onderwijs wordt besproken, want ik heb doorheen mijn schoolcarrière gemerkt dat er nog veel onwetendheid of foute stereotypen rond holebi’s bij leeftijdsgenoten bestonden,” aldus Van Ransbeeck.

Het voorstel zal door de Groen-fractie voorgelegd worden op de gemeenteraad van dinsdag 19 mei om 20:00.

Foto: Facebookpagina Gemeente Berlaar.