Groen wil Berlaarnaren met gezondheidsrisico’s actiever doen leven

Groen wil Berlaarnaren met gezondheidsrisico’s actiever doen leven

Brend Van Ransbeeck, gemeenteraadslid van Groen Berlaar, wil Berlaarnaren met gezondheidsrisico’s aanzetten om laagdrempeliger te doen bewegen. “Sport mag geen luxeproduct zijn. Abonnementen bij fitnesscentra en sommige sportverenigingen kunnen vrij duur zijn wanneer de gemeente beperkte of geen subsidies voorziet. Ik merk dat sport, zeker voor mensen met een beperkt budget of met meerdere gezondheidsrisico’s, te vaak als te hoogdrempelig wordt beschouwd. Dit kan echt anders,” zegt Van Ransbeeck.  

Mensen meer laten bewegen kan via het initiatief en project van het Vlaams Instituut Gezond Leven, dat Beweging Op Verwijzing heet. “Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw wil mensen op een toegankelijke manier helpen om gezond te leven in een gezondheidsbevorderende omgeving. Met onderbouwd advies, en opleidingen ondersteunen we professionals en hun organisaties in de gezondheidssector en welzijn, het onderwijs, op de werkvloer en bij lokale overheden”.

 

Yente Verhaegen, een leeftijdsgenoot van gemeenteraadslid Van Ransbeeck, is onlangs afgestudeerd en is gekwalificeerd om als jonge potentiële BOV-coach te functioneren in Berlaar. Verhaegen heeft een bachelor Sport en Bewegen op zak en merkte dat Berlaar nog geen plan noch coach heeft: “Bewegen Op Verwijzing (BOV) helpt mensen met een gezondheidsrisico op weg naar een actiever leven met professionele coaching en een beweegplan op maat,” vertelt Verhaegen. “Als patiënt vraag je jouw huisarts om een verwijsbrief en neem je contact op met een Bewegen Op Verwijzing-coach in jouw regio, die in contact staat met de huisarts voor een deskundige kijk op de zaken. Als coach maak ik samen met de patiënt een persoonlijk beweegplan op maat op. Meer bewegen is makkelijker dan je denkt. Zo kan je fietsen naar je werk, wekelijks enkele wandelingen inplannen samen met je gezin of gaan zwemmen. Deze vormen van beweging zijn eenvoudig en lang vol te houden. Dit kan vervolgens de aanzet geven tot het echte sporten. Zo wordt bewegen leuk en krijg je meer energie!”

 

De coach helpt je dus op weg en motiveert jou om gezonder te leven. Daarna is het aan jou om te gaan bewegen, met de betrokkenheid van de coach. Je coach weet ook welke activiteiten en sporten de gemeente Berlaar en diens verenigingen aanbieden. Want ook zij doen mee aan Bewegen Op Verwijzing.

 

“Bewegen Op Verwijzing heeft talloze voordelen voor de patiënt,” volgens Van Ransbeeck. “Zo kan de patiënt individueel en laagdrempelig bewegen op zijn of haar eigen tempo. Dit kan ook perfect thuis, en dus niet per se in een (dure) sportclub. Bewegen kan op verschillende momenten en op oneindig veel manieren; de coach komt met meerdere alternatieven en voorstellen af. Belangrijk hierbij is dat de patiënt zelf bepaalt wat hij of zij graag wil doen, want een beweegplan wordt namelijk in overleg opgesteld en is uiterst persoonlijk.”

 

Yente Verhaegen: “Zo blijkt volgens de cijfers dat 78% van deelnemers hun doelstelling behaald te hebben en was maar liefst 90% tevreden met zijn/haar coach. Hopelijk zet Berlaar mee haar schouders onder dit project en stimuleert het alle verenigingen om hier aan mee te doen.”

 

“Sport mag geen luxeproduct zijn. Abonnementen bij fitnesscentra zijn vrij duur en ik merk dat sport, zeker voor mensen met een beperkt budget of met meerdere gezondheidsrisico’s, vaak als hoogdrempelig wordt beschouwd. Beweging Op Verwijzing is dus een wondermiddel om mensen aan het bewegen te krijgen,” aldus Van Ransbeeck.

 

Dankzij de ondersteuning voor Bewegen Op Verwijzing profiteer je van heel lage tarieven. Je betaalt de coach maar 5 euro per kwartier voor een individuele sessie, en 1 euro per kwartier voor een groepssessie. Heb je als deelnemer recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan krijg je nog een extra korting en betaal je altijd maar 1 euro. Bovendien moet een gemeente niet per se eigen faciliteiten voorzien, maar is dit wel wenselijk. Dit omdat BOV niet plaatsgebonden is: het gaat vaak om adviezen om je dagelijkse routines aan te passen.

 

“Sport mag geen luxeproduct zijn. Abonnementen bij fitnesscentra zijn vrij duur en ik merk dat sport, zeker voor mensen met een beperkt budget of met meerdere gezondheidsrisico’s, vaak als hoogdrempelig wordt beschouwd. Beweging Op Verwijzing is dus een wondermiddel om mensen aan het bewegen te krijgen,” aldus Van Ransbeeck.

 

Groen wil bouwen aan de gezonde gemeente van morgen. Berlaar blijkt volgens de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven aangesloten te zijn bij het project BOV, maar heeft hierover geen informatie vrijgegeven noch een praktische uitwerking. Groen vraagt de gemeente uitdrukkelijk om op korte termijn een plan op te stellen, te implementeren en hierover duidelijk te communiceren via haar kanalen conform haar lidmaatschap bij het BOV.