Groen vraagt op de valreep hertelling aan

Groen vraagt op de valreep hertelling aan

De Groene fractie heeft beslist om een hertelling aan te vragen bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Ondanks de sterke stijging in het aantal stemmen - van 10% in 2012 naar 14,3% - ontliep de afdeling met amper 6 stemmen een derde zetel.

"Groen Berlaar heeft 6 jaar van sterk en constructief oppositiewerk achter de rug," verklaart Koen Kerremans, lijsttrekker van de afdeling. "Daarnaast hebben we als team sterk campagne gevoerd, en dat zien we aan de sterke cijfers op verkiezingsavond. Als partij hebben we de helft meer kiezers kunnen overtuigen om te kiezen voor ons programma, maar spijtig genoeg zijn we er nét niet in geslaagd een derde zetel te verzilveren."

"Er zijn wel degelijk vermoedens van onregelmatigheden in de telbureaus," zegt Brend Van Ransbeeck, die vanaf januari de eed aflegt als kersvers gemeenteraadslid. "We hebben lang getwijfeld, veel nagedacht en nagepraat, en hebben uiteindelijk de knoop doorgehakt om de aanvraag op te maken en in te dienen. We willen zeker zijn dat de uitgebrachte stemmen zich ook correct manifesteert in de zetelverdeling, dat is ons recht als politieke partij."

"In de VS zijn hertellingen zelfs verplicht wanneer er een verschil is van minder dan 1 procent, dus zo eigenaardig is dat niet," sluit Koen af. "Als zou blijken dat wij recht hebben op onze derde zetel, dan hebben we die gewoon dik verdiend."

Wat dan ook het resultaat van de aanvraag tot hertelling en eventueel de hertelling zelf moge zijn; sterk oppositiewerk mag je van Groen Berlaar ook de volgende 6 jaar verwachten. De raad van Verkiezingsbetwistingen zal zich uitspreken op 3 januari.