Groen pleit voor fietsstraten in dorpscentrum

Groen pleit voor fietsstraten in dorpscentrum

Koen Kerremans van oppositiepartij Groen vraagt een functioneel fietsroutenetwerk in Berlaar met onder meer verscheidene fietsstraten. Dat ziet de N-VA schepen van Mobiliteit niet zitten.

“Meermaals hoor ik mensen die het jammer zouden vinden dat we na de coronacrisis weer gewoon massaal in de auto zouden kruipen”, zegt gemeenteraadslid voor Groen Koen Kerremans. “Ook in onze kleine gemeente was het verschil indrukwekkend. Als sporter heb ik zelf kunnen vaststellen dat veel meer Berlaarnaren aan het joggen en fietsen gingen. Daarom vraag ik drastische maatregelen om een functioneel fietsroutenetwerk in Berlaar te realiseren. Dat moet nu gebeuren. Het is bijna ondenkbaar dat we van dit unieke moment niets zouden proberen te behouden. Als we onze drukste verkeersassen resoluut veilig maken voor fietsers, maken onze mensen maar wat graag alle korte verplaatsingen met de fiets.”

Groen wil heel ver gaan. “Voor ons mogen de Stationsstraat, Dorpsstraat en Markt meteen fietsstraten worden. Als zelfs steden als Parijs, Brussel en Milaan in ultrakorte tijd met betonblokken, borden en verf fietsveilige corridors kunnen maken, dan moet dat in Berlaar zeker”, beklemtoont Kerremans.

“Het omvormen van de centrumassen naar fietsstraten, is niet de beste ingreep”, reageert de N-VA schepen van Mobiliteit Jan Hendrickx. “Het Fietsvademecum definieert een fietsstraat als een straat binnen een verblijfsgebied die functioneert als belangrijke fietsverbinding en die door vormgeving en inrichting als zodanig herkenbaar is. In een fietsstraat kan autoverkeer beperkt aanwezig zijn. Onze centrumassen voldoen hier duidelijk niet aan.”

“We gaan wel de Vlaamse fietscampagne ‘Blijven fietsen allemaal’ mee promoten en we plaatsten in de Dorpsstraat ook al een eerste bijkomende fietsstalling. Los van dit alles schrijven we op dit moment een fietsbeleidsplan uit waarin heel veel thema’s aan bod komen.”

 

Bron: Gazet van Antwerpen, woensdag 20 mei 2020

Foto: RTV