Groen en bewoners Berlaar willen af van hobbelige kasseiweg

Groen en bewoners Berlaar willen af van hobbelige kasseiweg

Groen dringt aan op de heraanleg van de kasseiweg tussen de Itegembaan en de Constant Verhulststraat in Berlaar. Die kasseistrook is volgens de oppositiepartij al tientallen jaren onaangeraakt en dat zorgt ervoor dat minder mobiele mensen geïsoleerd zijn.

De kasseiweg waarover het gaat, is een zijstraatje van de Itegembaan met dezelfde naam dat aansluit op de Constant Verhulststraat. “Enkele weken geleden kwam Terry, een buurtbewoonster aanbellen met een emotionele boodschap. Haar eigen ouders kunnen niet meer op bezoek komen, omdat ze niet mobiel genoeg zijn op de hobbelige en scheve kasseien”, zegt gemeenteraadslid Brend Van Ransbeeck.

“Ik woon hier van jongs af”, zegt Terry Verheyen. “Ik heb de kasseiweg met de jaren slechter en slechter zien worden en nooit is dit deel van de Itegembaan gefatsoeneerd. Daarom zitten we nu met grote verzakkingen, zodat de oudere buurtbewoners letterlijk geïsoleerd zitten, zoals mijn ouders bijvoorbeeld.”

"Buurtbewoners klagen al jaren over de staat van de weg. De schepen van Openbare Werken Jan Hendrickx werd een jaar geleden nog uitgenodigd door Terry om de weg te nemen met de fiets. Hendrickx weigerde, maar zag het wel zitten om er met de auto over te rijden. Volgens hem was er geen probleem. De buurtbewoners zitten met de handen in het haar en krijgen geen perspectief," vertelt Brend Van Ransbeeck.

Met de handen in het haar

Brend Van Ransbeeck pikt in. “Een andere bewoner van wie het kind een zware beperking heeft, kan met de speciale rolstoel deze weg ook niet meer nemen. De rolstoel dreigt namelijk te kantelen door de erbarmelijke staat van de kasseiweg. Buurtbewoners klagen al jaren over de staat van de weg. De schepen van Openbare Werken Jan Hendrickx werd een jaar geleden nog uitgenodigd door Terry om de weg te nemen met de fiets. Hendrickx weigerde, maar zag het wel zitten om er met de auto over te rijden. Volgens hem was er geen probleem. De buurtbewoners zitten met de handen in het haar en krijgen geen perspectief.”

Niet in meerjarenplan

“De heraanleg van dit deel van de Itegembaan staat niet in ons meerjarenplan 2020-2025”, reageert schepen van Openbare Werken Jan Hendrickx (N-VA). “Er wonen niet zoveel mensen en ons budget is beperkt, daarom is deze kasseistrook nog geen prioriteit. Bovendien komt er in de straat nog een verkaveling met veel werfverkeer. De straat nu al heraanleggen, zou dus niet verstandig zijn.”

De suggestie van Terry Verheyen om aan een kant een gemakkelijk begaanbare asfaltlaag van zo’n meter breed over de kasseien te gieten, is volgens schepen Hendrickx geen degelijke oplossing, vooral omdat zo’n kasseiweg bol ligt.

 

Bron: Gazet van Antwerpen, maandag 14 december 2020 (door Chris Van Rompaey)
Foto: Chris Van Rompaey