Poepzakje zkt. poepbakje: Groen brengt samen met hondenbaasjes de vraag in kaart

Poepzakje zkt. poepbakje: Groen brengt samen met hondenbaasjes de vraag in kaart

Gemeenteraadslid Brend Van Ransbeeck (Groen) wil samen met de Berlaarse hondeneigenaars de vraag naar hondenpoepbakjes in kaart brengen. Met de actie ‘Poepzakje zkt. Poepbakje’ wil hij input verzamelen, suggesties oplijsten en overmaken aan het schepencollege.

“Vlaanderen telt gemiddeld tien honden per honderd inwoners. Vele Berlaarnaren hebben een trouwe viervoeter in huis en laten die graag uit in een groene en propere omgeving. Bovendien hebben we twee zeer succesvolle hondenscholen. De nodige hondeninfrastructuur is dus meer dan welkom”, zegt Brend Van Ransbeeck.

“Toch merken we dat onze hondeneigenaars niet altijd tevreden zijn met de beschikbaarheid van hondeninfrastructuur, zoals hondenpoepbakjes. Op dit moment telt Berlaar er negentien. Op sommige plekken zijn er geen voorzien waar ze absoluut nodig zijn, op sommige plekken staan ze min of meer ongebruikt, op andere plekken worden ze weer niet snel genoeg geledigd.”

De vraag is: waar?

“We worden geregeld aangesproken op sociale media, per mail of fysiek over het tekort aan hondenpoepbakjes in de gemeente, of overvolle hondenpoepbakjes waar ook afval in geponeerd wordt. Daarom vragen we de Berlaarse hondeneigenaars om hulp. Waar zouden hondenpoepbakjes absoluut moeten komen? Waar zijn ze wenselijk? Op welke plekken worden hondenpoepbakjes niet gebruikt en dus nutteloos? Welke bakjes worden niet snel genoeg geledigd? Alle suggesties, opmerkingen en vragen zijn welkom”, benadrukt Van Ransbeeck.

De lijst met suggesties geeft de Groene fractie door aan het schepencollege en de gemeentelijke administratie, zodat zij met de input aan de slag kunnen gaan. “Groen vraagt alvast tijdelijke poepbuizen die dienst kunnen doen op plekken waar de vraag groot is. Bovendien zouden ze voorzien kunnen worden met poepzakjes, zodat er geen excuus kan zijn om uitwerpselen niet op te ruimen.”

“Na een evaluatie van de tijdelijke locaties kunnen de poepbakjes permanent plaats krijgen of verplaatst worden. Ook de combinatie met vuilnisbakken kan op die manier bekeken worden, om zwerfvuil en sluikstorten optimaal tegen te gaan. De hondenscholen Pallieter en Dakota moeten sowieso nauw betrokken worden bij de besluitvorming”, besluit Brend van Ransbeeck.

Bron: Eigen persbericht & Gazet van Antwerpen van woensdag 26 januari 2022 door Chris Van Rompaey - Foto: Joren De Weerdt.