Groen Berlaar wil meer laadpalen

Groen Berlaar wil meer laadpalen

Groen Berlaar wil meer laadpalen in de gemeente Berlaar. “We bengelen hopeloos achterop vergeleken met de omliggende gemeenten. We hebben er nu maar twee. Één van de weinige instrumenten die de gemeente heeft om het wagenpark mede te vergroenen, is om laadpalen voor elektrische wagens bij te zetten. Deze kunnen perfect opgelegd worden door de gemeente en geïntegreerd worden bij grote bouwprojecten,” stelt Koen Kerremans, gemeenteraadslid van Groen Berlaar.

Uit een recente studie van de VRT bleek dat een elektrische auto op batterijen absoluut de properste is voor het milieu en voor het klimaat. Maar vanaf het begin van dit jaar, op 1 januari 2020, schafte Vlaams Minister Zuhal Demir (N-VA) de premies voor elektrische wagens af, die wel tot 4000 euro konden oplopen. “Dit is nefast voor de vergroening het wagenpark en is een stap in de verkeerde richting tot de verbetering van de luchtkwaliteit in steden en gemeenten,” stelt Koen Kerremans, gemeenteraadslid van Groen Berlaar.

“Één van de weinige mogelijkheden die een gemeente heeft om het wagenpark stap voor stap te vergroenen, is om de laadinfrastructuur voor elektrische wagens fors uit te breiden. Wij pleiten dus voor bijkomende laadpalen in onze kleine gemeente, want ook hier kunnen we een groot verschil maken,” aldus Kerremans. “Het is perfect mogelijk om als gemeente bijvoorbeeld enkele parkeerplaatsen met elektrische laadpalen – evenals met plaatsen voorzien voor deelwagens - op te leggen bij de plannen van nieuwe bouwprojecten. Maar ook bij de heraanleg van de markt en het nieuwe administratief centrum (NAC) moet dit volgens ons in rekening worden gebracht.”

"De Vlaamse regering schrapt de subsidie voor elektrische wagens, nu net er draagvlak begint te komen. We mogen niet vergeten dat er heel veel mensen zijn die niet de mogelijkheid hebben om een eigen laadpaal te installeren. Daarom vragen wij meer publieke laadpalen." - Koen Kerremans

Berlaar heeft maar 2 publieke laadpalen voor elektrische wagens. Deze bevinden zich aan het station van Berlaar.

De omliggende gemeenten doen het een pak beter (cijfers nog te bevestigen): Nijlen heeft er 2 in Kessel en krijgt er binnenkort 2 extra bij. Duffel heeft voorlopig 4 laadpalen, in de loop van dit jaar zou de gemeente er een 5de bijkrijgen. Heist-op-den-Berg heeft er 12. Lier steekt er met kop en schouders bovenuit met welgeteld 20 publieke laadpalen. Berlaar hinkt duidelijk achterop en moet meer inzetten op publieke laadpalen voor elektrische wagens, als het van Groen Berlaar afhangt.

Dit punt is geagendeerd op de gemeenteraad van dinsdag 21 januari om 20:00.

De volledige RTV reportage vind je hier