Groen Berlaar ijvert voor fietsbieb

Groen Berlaar ijvert voor fietsbieb

Groen Berlaar pleit voor de oprichting van een fietsbieb in Berlaar. Op de allereerste editie van de autoloze zondag - op de laatste dag van de schoolvakantie - stond een standje van de Fietsbieb. De Fietsbieb zet tweedehandse kinderfietsen (voor kinderen tot 12 jaar) op punt zodat je ze vervolgens tegen een vriendenprijsje kunt gebruiken. Voor 20 euro fietsgeld, en een waarborg van 20 euro, mag je één jaar lang een kinderfiets gebruiken. De Fietsbieb heeft verschillende afdelingen over heel Vlaanderen en is enorm succesvol. Wij pleiten voor een opstart van een Berlaarse afdeling, al dan niet in samenwerking met Nijlen, die ook hun schouders onder dit project willen zetten. Een groepje van twee vrijwilligers blijkt al voldoende te zijn om een afdeling op te richten, waardoor dit op relatief korte termijn kan plaatsvinden.

“Dit past volledig bij het groene verhaal van deeleconomie. Waarom zelf een dure fiets kopen voor je kind om ze na een jaar of 2 opnieuw weg te doen, in plaats van er een te huren voor een langere periode voor een prikje? Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar zorgt ook voor een kleinere ecologische voetafdruk,” verklaart Brend Van Ransbeeck, gemeenteraadslid van Groen Berlaar. 

Naast het concrete voorstel zelf, kan de Fietsbieb natuurlijk enkel een succes zijn wanneer de volledige fietsinfrastructuur wordt verbeterd in de gemeente. “De eerste week van september deden we nog een actie om de fietsveiligheid van zachte weggebruikers en schoolkinderen op de agenda te zetten. De Fietsbieb zou enkel een groot succes zijn, wanneer kinderen zich veilig kunnen verplaatsen van punt A naar punt B, wat nog steeds niet altijd het geval is. Maar daar blijven we aan werken vanuit de oppositie via de Commissie Mobiliteit en Openbare Werken en de gemeenteraad,” aldus Van Ransbeeck.

Het punt werd positief door de meerderheid onthaald op de gemeenteraad van 17 september.

De volledige RTV reportage vind je hier