Geen vuurwerk in Berlaar tijdens Oudejaarsnacht

Geen vuurwerk in Berlaar tijdens Oudejaarsnacht

In Berlaar mag er met de overgang van oud- op nieuwjaar geen vuurwerk afgeschoten worden. Dit is bevestigd op de gemeenteraad van dinsdag 21 december, op vraag van Brend Van Ransbeeck (Groen). “Enkel handhaven zal moeilijk zijn,” antwoorde schepen van Dierenwelzijn Willy Buellens (CD&V).

De gemeente Berlaar zal geen oudjaarsvuurwerk toelaten. Vorig jaar was er sprake van een algemeen vuurwerkverbod in alle gemeenten vanuit Vlaanderen, dit jaar mogen gemeenten opnieuw zelf beslissen of er al dan niet een vuurwerkverbod ingeroepen wordt. “Om allerlei redenen was er opvallend veel draagvlak voor dit algemeen verbod. We hadden over een verbod dit jaar nog geen enkele communicatie ontvangen, daarom stelden we de vraag op de gemeenteraad van december,” vertelt raadslid Van Ransbeeck.

Schepen Willy Buellens (CD&V) antwoorde op de gemeenteraad positief op de vraag van Groen. “Het verhaal van handhaving zal moeilijk zijn, maar de komende weken zal er hierover nog verschillende communicaties plaatsvinden.”

Een algemeen verbod afvaardigen in de provincie door de Antwerpse gouverneur Cathy Berx was volgens burgemeester Walter Horemans (CD&V) niet aan de orde. “Zolang er geen verbod is op de verkoop van vuurwerk, is het moeilijk om zo’n algemeen verbod uit te vaardigen,” klonk de redenering.

“We zijn blij met deze beslissing,” reageerde Van Ransbeeck tevreden. “Want hoewel vuurwerk feestelijk lijkt, is er ook een keerzijde aan al dat geknal. We kennen de impact van vuurwerk op dierenwelzijn zeer goed. Bovendien eindigt vuurwerk te vaak in mineur. Ieder jaar belanden mensen in het ziekenhuis met zware verwondingen, of kost een onvoorspelbare vuurpijl iemand het leven. Dat is de reden waarom het algemeen verbod vorig jaar in het leven geroepen is. Zulke incidenten kunnen we zo voorkomen. Tot slot hopen we als fractie dat er voldoende gesensibiliseerd en gehandhaafd zal worden op oudejaarsnacht, zodanig dat dit verbod zal gerespecteerd worden in onze gemeente.”