Geen volkstuintjes of samentuin in Berlaar: “We kopen liever gronden voor bebossing”

Geen volkstuintjes of samentuin in Berlaar: “We kopen liever gronden voor bebossing”

“De tijd dat we op het platteland allemaal een grote tuin hadden, is al lang voorbij.

Het schepencollege gaat niet in op de vraag van Groen om volkstuintjes of een samentuin aan te leggen. Volgens schepen van Landbouw Willy Buellens (CD&V) bestaat hiervoor zo goed als geen interesse onder de bevolking.

“De tijd dat we op het platteland allemaal een grote tuin hadden, is al lang voorbij. Met de toenemende appartementisering hebben velen zelfs helemaal géén tuin meer. Al is dat toch niet zo vanzelfsprekend, zo blijkt. Meer en meer jonge Berlaarnaren spreken ons erover aan. Ondertussen is Berlaar bij de koplopers van het aantal nieuwgebouwde appartementen en staan er nog grote projecten op stapel. Daarom menen we dat er nu actie nodig is en vragen we de gemeente om initiatieven om eigen gronden ter beschikking te stellen. Maar het kan ook met partners die gronden aanbieden”, stelt raadslid Leen Janssens.

“Volkstuintjes of samentuinen, voor ons kan het beide. Maar als we in de lente willen starten, moeten we nu beginnen met voorbereidingen. De gemeente kan rekenen op begeleiding van bijvoorbeeld VELT. Die heeft alle knowhow om een succesvol proces op poten te zetten. Hierdoor kan een mooi sociaal project ontstaan dat bovendien ecologisch tuinieren een plaats geeft in onze gemeente”, zegt Koen Kerremans.

“Samentuinen is een tof initiatief”, reageert schepen Willy Buellens. “Maar het eerste probleem is het vinden van grond, het tweede om het georganiseerd te krijgen. Wij hebben niet de mensen en de middelen om dit uit te voeren en te begeleiden. We organiseren wel regelmatig tuincursussen voor beginners. Bovendien, als we in de mogelijkheid zijn om grond te kopen, dan doen we dat in het kader van bebossing.”

Win-win

“Berlaar is trouwens een vrij groene gemeente. Heel wat mensen opteren om in een appartement te gaan wonen juist omwille van het niet meer hoeven te tuinieren Wij zijn geen dichtbevolkte stad. Mijn antwoord in het verleden was ook al dat de mensen die graag zouden tuinieren en daar niet de grond voor hebben, best contact opnemen met (oudere) mensen met een groentetuin die mogelijk daar graag aan meewerken. Dan is het een win-win voor iedereen.”

“Tot slot, we hebben dit voorjaar met Landelijke Gilde een warme tuin gerealiseerd bij Villa Vip en hebben toen ook een oproep gedaan via de pers aan vrijwilligers en aan onze leden die graag zouden helpen met tuinieren. Maar we ontvingen geen enkele reactie”, besluit schepen Buellens.

 

Bron: Gazet van Antwerpen van 20 december 2022, door Chris Van Rompaey.