Openbaar vervoer

15 December 2023

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer. Het lijkt eenvoudig. Je moet je verplaatsen van A naar B, eigen vervoer is geen optie, dus kies je voor de bus. Gemakkelijk!? Nee dus. De bus nemen is niet altijd evident. 

De bus rijdt maar om het uur, komt te laat of is afgeschaft, zit overvol, je mist de aansluiting, … . En zo kunnen we nog even doorgaan. Het is fijn als de bus rijdt, maar … .
Al die hindernissen die mobiele mensen al eens ondervinden, verdwijnen in het niets als je bedenkt hoe mensen met een mobiliteitsbeperking zich moeten verplaatsen. In de bussen zijn plaatsen voorzien voor mensen met een rolstoel, maar heb je er ooit bij stilgestaan hoe zij in de bus geraken?
Op de website van de lijn vind je bij de toegankelijke bushaltes een icoontje. Wat scrollen leert dat er enkele ‘toegankelijke’ haltes zijn in Berlaar. De rolstoelgebruiker heeft aan die opstapplaatsen nog wel de hulp van een begeleider nodig. Voor wie gebruik wil maken van de belbus is er aan de kapel van de Misstraat een echt rolstoelvriendelijke halte. Voor mensen met een visuele beperking vond ik geen aangepaste bushalte.
Vanaf 6 januari veranderen de buslijnen en stopt de bus aan andere haltes. Uit respect voor de minder mobiele mensen vragen we om bij de aanleg van de nieuwe haltes meteen te kiezen voor rolstoeltoegankelijke opstapplaatsen. Ook voor ouders met een kinderwagen en mensen met een loophulp, mensen die moeilijker te been zijn, … zou dit het reizen een pak eenvoudiger maken.
Beste beleidsmakers van de gemeente Berlaar, aangezien het toegankelijk (her)aanleggen van een bushalte langs een gemeenteweg de verantwoordelijkheid is van de gemeente richt ik me tot jullie: maak werk van toegankelijke bushaltes. Het vervangen van het bushokje en het plaatsen van fietsbeugels is echt niet voldoende.

Stokstaartje