Boomwortels duwen klinkers aan school in Misstraat omhoog: “Hinderlijk voor zowel leerlingen als buurtbewoners”

Boomwortels duwen klinkers aan school in Misstraat omhoog: “Hinderlijk voor zowel leerlingen als buurtbewoners”

De staat van het pleintje in de Misstraat ter hoogte van de basisschool is volgens de school en oppositiepartij Groen in slechte staat. De wortels van de platanen die het plein sieren, duwen de klinkers van het voetpad omhoog, met geregeld een struikelende voetganger als gevolg. De gemeente broedt op plannen.

"De problemen op het pleintje aan de Misstraat zijn gekend. Elk jaar opnieuw dringen we er bij het gemeentebestuur op aan om zowel de kruinen als de wortels van de prachtige platanen nauwgezet te onderhouden. Het zijn ideale bomen om langs paden, wegen en op pleinen te plaatsen maar dan moet dat de eerste 10 tot 20 jaar goed begeleid worden. Het is nu nog zeker niet te laat maar het wordt wel dringend", vertelt gemeenteraadslid Koen Kerremans, die het punt ter sprake bracht op de gemeenteraad van dinsdagavond. Het raadslid verwees naar een klacht die er kwam van een burger. "Iedere schooldag trotseren kinderen, ouders en grootouders de hobbelige staat van de schoolomgeving. De laatste weken zijn er reeds verschillende lichte ongevallen gebeurd. Een Berlaarse burger slaat een noodkreet over de erbarmelijke toestand van de schoolomgeving en diende ook al een klacht in, weliswaar zonder gehoor", klinkt het.

"Hinderlijk"

"Het komt geregeld voor dat kinderen hier struikelen en vallen. Ikzelf heb het ook al meegemaakt. Ik wil de gemeente niks verwijten, maar moet wel toegeven dat het erg hinderlijk is. Niet alleen voor de kinderen, leerkrachten en ouders, maar ook voor de buurtbewoners die hier passeren", zegt Erik De Ceuster van de Vrije Basisschool Berlaar. "Het lijkt me wel nu niet het moment om het aan te pakken. Binnenkort starten we met verbouwingen. Mijn gezond boerenverstand zegt dan dat het verstandiger is om na de werken, die in 2021 klaar moeten zijn, de staat van het voetpad aan te pakken. Het heeft geen zin om nu alles netjes te leggen, om er dan werfverkeer te laten overrijden. Maar dat er iets mag gebeuren, is duidelijk."

"Vorige legislatuur werd een bomenbeheersplan goedgekeurd op de gemeenteraad. Dit plan moest leiden tot een consequent onderhoud van alle bomen in de publieke ruimte van de gemeente. Tegelijk verklaarde de meerderheid zich akkoord tot een omscholing van de gemeentelijke arbeiders op de groendienst. We moeten tot onze grote ontgoocheling vaststellen dat van consequent onderhoud noch van de beloofde bijscholingen tot nu toe niet veel in huis is gekomen. Bovendien is er sprake van onderbezetting op de groendienst en zijn de middelen ontoereikend", zegt Kerremans nog.

"Vorige legislatuur werd een bomenbeheersplan goedgekeurd op de gemeenteraad. Dit plan moest leiden tot een consequent onderhoud van alle bomen in de publieke ruimte van de gemeente. We moeten tot onze grote ontgoocheling vaststellen dat van consequent onderhoud noch van de beloofde bijscholingen tot nu toe niet veel in huis is gekomen." - Koen Kerremans

Bij het lokaal bestuur van Berlaar willen ze deze zomer het euvel al aanpakken. "De bomen weghalen is geen optie, want ze zijn allemaal gezond. Wat we wel gaan doen, is een deel van de klinkers verwijderen en vervangen door een groene strook. Zo krijgen de bomen genoeg ruimte om verder te groeien. Er blijft nog wel steeds voldoende ruimte over voor voetganger en fietser", reageert milieuschepen Ingeborg Van Hoof (CD&V). De gemeente kondigt ook extra mankracht en opleidingen voor de groendienst aan.

 

Bron: Het Laatste Nieuws, 17 juni 2020 door Antoon Verbeeck

Foto: David Legreve