Biolandbouw en natuur

Meer en meer mensen zoeken in de vrije tijd de natuur op. Vertoeven tussen het grote groen is leuk en rustgevend. De natuur helpt zelfs bij angst en depressie. Jammer dat we zo weinig toegankelijke natuur hebben in Berlaar. Daarom willen wij de vrijwilligers van Natuurpunt meer ondersteunen en zelfs helpen met middelen om gronden aan te kopen. Een goede samenwerking tussen landbouwraad en milieuraad kan het overleg mogelijk maken. Een goed natuurbeleid is een verrijking voor elke Berlaarnaar, voor jou en mij.

De vraag naar gezonde biovoeding groeit met de dag. Er zijn te weinig bioboeren om aan de toenemende vraag te voldoen. Als gemeente mogen we daar niet blind voor zijn. We coördineren de overgang naar bioproductie en zetten korte ketens op om de producten plaatselijk aan de man/vrouw te brengen. Ook stimuleren we de aanleg van pluk-akkers: je kan er zelf gaan kijken hoe en wat de boer zoals doet om die heerlijke groenten te kweken. Bovendien krijgt de boer iets meer voor zijn product en hij krijgt er het respect en de vriendschap van de klant bovenop.

Door de toename van het aantal appartementen zal lang niet iedereen in de toekomst een eigen tuintje hebben. Dat is de reden waarom er opnieuw meer en meer volkstuintjes verrijzen. Volkstuinen willen we ook in Berlaar stimuleren en steunen. Berlaarnaren met groene vingers  zullen we grond aanbieden om er samen lekkere gezonde groenten te telen.