POLITIEK RAPPORT GVA - Analyse van de Oppositie
27 Januari 2022
In Berlaar haalde CD&V met lijsttrekker Walter Horemans bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018 acht zetels. Coalitiepartner N-VA was goed voor vijf zetels. Samen rijfden ze dus dertien van de 21 zetels binnen: evenveel als zes jaar eerder, toen beide partijen nog als kartel naar de kiezer trokken. De coalitie werd voortgezet en de droom van Groen om de meerderheid te versterken, kwam dus niet uit.
ANALYSE VAN DE OPPOSITIE
Koen Kerremans (Groen) bedankt de Berlaarse bestuursploeg met een score van 5 op 10. “De realisatie van het Berlaarhof in de Pastorijstraat is groot een succes. Het patrimonium is gered en heeft een fantastische invulling gekregen. Bovendien is het park toegankelijk voor iedereen. Dit duurzame en warme project kan op onze steun blijven rekenen.”
“Dat de gemeente voor de heraanleg van de Marktomgeving een participatief traject uitrolde, vinden we ook een groot pluspunt. De tijd dat een burgemeester of een schepencollege zomaar grote projecten zelf vorm kan geven, is voorbij. De stem en expertise van onze Berlaarnaren bieden een grote meerwaarde aan grote projecten en zo komen de gevoeligheden in het begin aan bod, niet pas op het einde van de rit met ellenlange procedures tot gevolg.”
“De start van de tekenacademie is een oude droom van mezelf, samen met vele ouders die nu niet meer moeten rondrijden naar omliggende gemeenten. Het heeft onvoorstelbaar lang geduurd, maar er is eindelijk werk gemaakt van onze vraag voor een Berlaarse afdeling.”
Koen Kerremans is uiteraard wel niet een en al lof voor CD&V en N-VA. “Hoe het dossier van het nieuwe gemeentehuis (Nieuw Administratief Centrum of NAC) is aangepakt, is beschamend. Het dossier werd meer een persoonlijke strijd tussen de burgemeester en enkele Berlaarnaren, waarbij het bestuur het algemeen belang totaal uit het oog verloor.”
Het ‘gemarchandeer’ rond het Masterplan Sport wordt door Groen helemaal niet gesmaakt. “Het schepencollege wil nu een nieuw sportcomplex op de Doelvelden realiseren. Wij vragen al jaren om de bestaande sporthal ’t Stapveld grondig te renoveren en te upgraden, maar die renovatie is volgens de meerderheid véél te duur, hoewel hier geen bewijs voor is. Het sportcomplex op de Doelvelden kost ons trouwens minstens 11 miljoen euro. Zonder multifunctionele zaal, jeugdhuis of bijkomende sportdisciplines. Onvoorstelbaar.”
Slag in het water
De opmaak van een visienota Ruimtelijke Kwaliteit is volgens Groen een slag in het water geworden. “Een beetje deining, maar verder niks. Met een dergelijk document bespaar je onze diensten nochtans een boel werk door duidelijke do’s-en-don’ts te formuleren. Het resultaat is een vrijblijvende visie zonder concrete meetbare criteria. Elk dossier moet afzonderlijk bekeken worden, waardoor nog steeds veel te grote projecten met stedelijk karakter mogelijk blijven. Voor ons een dikke buis.”
Wat moet de gemeente zeker nog realiseren tijdens de tweede helft van deze legislatuur? Kerremans somt er drie op. “Prioritair een nieuw, compact en efficiënt gemeentehuis, met inachtneming van nieuwe trends zoals thuiswerk, digitalisering en een mogelijke gemeentefusie. Verder veilige fietsroutes: we vragen aanpassingen op korte termijn en later te bestendigen. Ten derde een zone 30 als basis voor heel de gemeente, met duidelijk aangeduide uitzondering op plaatsen waar je als automobilist veilig sneller kunt rijden.”
Bron: Gazet van Antwerpen van donderdag 27 januari 2022 door Chris Van Rompaey. Foto: Chris Van Rompaey.