#Valentrein, wij willen meer treinen in Berlaar

#Valentrein, wij willen meer treinen in Berlaar

Groen Berlaar, onder leiding van raadsleden Koen Kerremans en Brend Van Ransbeeck, pleit voor meer en latere treinen vanuit en naar de stations van Melkouwen en Berlaar. “Met de nationale actie #Valentrein, die in onze gemeente plaatsvindt op vrijdag 14 februari van 6:30 tot 8:30, willen we de pendelaars laten weten dat we actief voorstellen doen via het federaal parlement om het openbaar vervoer in ons dorp beter te maken,” aldus Kerremans en Van Ransbeeck. Groen Berlaar zal flyers uitdelen om te pleiten voor meer treinen, betere aansluitingen en latere treinritten.  

Net als de voorbije jaren doopt Groen Valentijn om tot Valentrein. Over heel Vlaanderen bedanken de lokale afdelingen pendelaars voor hun keuze voor het openbaar vervoer én pleiten ze voor meer late treinen. In de Pallieterstreek doen de afdelingen van Nijlen, Heist-op-den-Berg en Berlaar mee.

“Net wanneer je avondje uit gezellig begint te worden, moet je naar het station spurten om je laatste trein te halen. En daarna moet je nog een halfuur wachten op de aansluiting met de bus. Herkenbaar? Het kan anders: wij willen ook 's avonds vlot openbaar vervoer. Alleen zo worden trein, tram en bus een betere optie dan auto, op elk uur van de dag.” Zo luidt de tekst op de flyer.

Groen Berlaar zal flyers uitdelen aan de pendelaars van beide Berlaarse treinstations vrijdagmorgen om hen op de hoogte te stellen van hun voorstellen. De lokale afdeling pleit voor meer treinen, betere aansluitingen en latere treinritten op Berlaars grondgebied en in de stations van Melkouwen en Berlaar.

Ook Brend Van Ransbeeck, gemeenteraadslid, neemt dagelijks de trein. “Zelf vind ik het vervelend dat er maar standaard 1 trein per uur rijdt door de stations Melkouwen en Berlaar in zowel de richting van Leuven en Antwerpen, met uitzondering van de piekuren. Dat maakt de reistijd soms heel lang,” vertelt Brend Van Ransbeeck. “Ik pendel heel vaak tussen Berlaar, Antwerpen, Kalmthout en Brussel in alle richtingen op verschillende momenten. Het is soms interessanter om de auto te nemen of je auto aan het station van Lier te zetten, dan bij een overstap een halfuur te wachten. De verbindingen vanuit Berlaar zijn zeer slecht. De reistijd kan sterk verkort worden door meerdere treinen doorheen de week te laten stoppen. Zo zullen ook meer Berlaarnaren de trein nemen en de auto aan de kant laten staan.”

"De verbindingen vanuit Berlaar zijn zeer slecht. De reistijd kan sterk verkort worden door meerdere treinen doorheen de week te laten stoppen. Zo zullen ook meer Berlaarnaren de trein nemen en de auto aan de kant laten staan." - Brend Van Ransbeeck

Kim Buyts, regioparlementslid voor Groen in de Kamer, heeft het voorstel van de lokale afdeling aangekaart en overgemaakt aan de NMBS. Het nieuwe vervoersplan, dat in december werd goedgekeurd, zal in april officieel bekendgemaakt worden. Vanaf dan wordt pas bekend wat er met de voorstellen van Groen Berlaar gebeurd is.

Het team van Groen Berlaar deelde tussen 6:30 en 8:30 flyers uit. Meer informatie over de nationale actie #Valentrein vind je via www.groen.be/laatvervoer.

 

Foto: Marlies Naets