“Loslopende honden zorgen voor ravage in de natuur”

“Loslopende honden zorgen voor ravage in de natuur”

Mensen laten nog al te vaak hun hond loslopen in groengebied. Groen Berlaar kaart het probleem volgende week aan op de gemeenteraad. Een hondenweide zou een oplossing zijn, maar de gemeente heeft naar verluidt zelf geen perceel dat groot genoeg is.  

“Je hond op een mooie dag vrij laten rondlopen in een natuurgebied kan leuk lijken, maar het is een ramp voor de natuur”, stelt gemeenteraadslid Koen Kerremans, die zelf een hond heeft. “Zeker in mei, dé broedmaand bij uitstek, zorgen loslopende honden voor een ravage. Patrijzen, fazanten en kieviten broeden op de grond en verlaten het nest bij de minste verstoring. Maar ook ander klein wild heeft er onder te lijden. Reeën, bijvoorbeeld, verlaten hun jong eens er een hond gepasseerd is.”

“We moeten ervan uitgaan dat de hondenpopulatie de laatste tien jaar verdubbelde. Het gevolg merk je aan het wildbestand dat beangstigend klein is. We hebben het probleem van loslopende honden in groengebied eerder al aangekaart, maar het neemt alleen maar toe. We willen daar graag een oplossing voor, maar dat kunnen we zonder het gemeentebestuur niet realiseren.”

 

“We moeten deze evolutie een halt toeroepen. Daarom wil Groen het gemeentebestuur aanmoedigen om de nodige stappen te ondernemen, liefst in samenspraak met vertegenwoordigers vanuit landbouw, natuur en hondenscholen” - Koen Kerremans

“We denken onder meer aan een hondenweide. Heist-op-den-Berg, bijvoorbeeld, telt al zeven zulke weides, Berlaar niet één. Verder is er dringend een ingreep op de trage wegen nodig. We zijn voorstander van trage wegen, maar sinds de opening ervan aan de Netekant is het wildbestand er drastisch afgenomen”, aldus nog Kerremans.

 

 

Schapen gedood

 

“We moeten deze evolutie een halt toeroepen. Daarom wil Groen het gemeentebestuur aanmoedigen om de nodige stappen te ondernemen, liefst in samenspraak met vertegenwoordigers vanuit landbouw, natuur en hondenscholen”, besluit Kerremans.

Schepen van Leefmilieu Ingeborg Van Hoof (CD&V) kent het probleem, want een loslopende hond doodde vorig jaar een van haar schapen. “We gaan aan de trage wegen alvast bordjes plaatsen die een verbod op loslopende honden aankondigen. Voor een hondenweide heeft de gemeente helaas geen perceel dat groot genoeg is (zo'n 1.000 vierkante meter). Daarom roepen we onze inwoners binnenkort op om een geschikt perceel daarvoor aan de gemeente te verhuren.”

 

 

Bron: Gazet van Antwerpen, vrijdag 11 mei 2018 door Chris Van Rompaey
Foto door Chris Van Rompaey