“Berlaar heeft nood aan een actieplan zwerfvuil en sluikstort”
Brend Van Ransbeeck, gemeenteraadslid van Groen in Berlaar, vraagt het schepencollege in de gemeenteraad om een actieplan rond zwerfvuil en sluikstort op te maken. Groen kreeg de voorbije maanden heel wat meldingen van Berlaarnaren wat betreft zwerfvuil en overlast op bepaalde hotspots. Bovendien vond Van Ransbeeck zelf een kleine sluikstort enkele weken geleden in de Beerslaan. "Het wordt hoog tijd dat we samen een actieplan opstellen, want dit kost onze gemeente en samenleving enorm veel geld, naast de milieukosten,” aldus het raadslid.
De tussenkomst van gemeenteraadslid Brend Van Ransbeeck op dinsdag 19 oktober begint met enkele cijfers. “In 2020 werd bij benadering 1910 kg zwerfvuil en 5115 kg sluikstort opgehaald. Dit maakt een totaal van 7025 kg in 2020. Dit is echt belachelijk veel. Gelukkig hadden we vorig jaar al zo’n 56 groene meters en peters die het afval mee opruimen, zij verdienen echt een pluim. Maar dit pakt de kern van het probleem van zwerfvuil en sluikstort niet aan natuurlijk,” vertelt Van Ransbeeck.
“Omdat we regelmatig meldingen van Berlaarnaren van zwerfvuil en overlast op bepaalde hotspots, willen we graag klaarheid over de aanpak van dit aanslepend probleem. Het wordt hoog tijd dat we samen een actieplan tegen sluikstort en zwerfvuil opstellen, want dit kost onze gemeente en samenleving enorm veel geld. Om nog te zwijgen over de milieukost. Daarnaast vragen we een grondige evaluatie van de 65 vuilnisbakken en 19 hondenpoepbakjes in onze gemeente. We moeten samen bekijken of huidige plaatsing functioneel is en op welke plekken er nog zouden moeten gezet worden, want ook daar krijgen we vele meldingen over.”
Zo vraagt de partij zich ook af hoeveel kg zwerfvuil en sluikstort er dit jaar al werd opgehaald, hoeveel sluikstorten er in verband zijn gebracht met eigenaars, wat de jaarlijkse kost is voor het opruimen van zwerfvuil en sluikafval en hoeveel daarvan kon gerecupereerd worden via de geïdentificeerde sluikstorters.
Hotspots, sensibilisering en handhaving
Van Ransbeeck, die zelf enkele weken geleden een sluikstort vond in de Beerslaan tijdens een fietstocht, geeft mee dat “volgens onze informatie er geregeld afvalproblemen zijn op enkele bekende plaatsen, zoals het Walter Luytenplein, het skatepark achter ’t Stapveld, de Kiosk, het Stationsplein naast frituur en de Doelvelden”. Hij vraagt zich af wat de aanpak is van het schepencollege op deze plaatsen, of deze hotspots gekend zijn en hoe zulke hotspots in kaart worden gebracht. Bovendien wil hij weten in welke mate en hoe er op het terrein wordt ingezet op sensibilisering, hoeveel pv’s of GAS-boetes er zijn uitgeschreven voor zwerfvuil en sluikstort door de politie en/of de intergemeentelijke GAS-ambtenaren met hoeveel acties, en waarom de gemeente niet meedeed aan de Week van de Handhaving op Zwerfvuil en Sluikstorten, terwijl vele gemeenten en politiezones wel acties organiseerden. Tot slot vraagt de lokale Groen-afdeling een stand van zaken van de aankoop mobiele camera met de inkomsten van de Hertstraat, die beloofd werd door de schepen van Milieu.
"Het wordt hoog tijd dat we samen een actieplan tegen sluikstort en zwerfvuil opstellen, want dit kost onze gemeente en samenleving enorm veel geld."
138 euro per ton
De schepen van Milieu zorgde voor bijkomend cijfermateriaal. "De kost voor de verwerking van zwerfvuil en sluikstort door Ivarem bedraagt 138 euro per ton. De exacte, totale kost voor de gemeente Berlaar kennen we nu niet omdat er vaak zwerfvuil wordt opgeruimd tijdens andere activiteiten en dan niet wordt ingebracht."
"Ook het mooie werk van de zwerfvuilmeters en -peters is van grote waarde, maar staat niet in de statistieken. Een opruim van sluikstort kan je begroten op 130 tot 300 euro. Dit is de nettokost aan de gemeente zonder bijbehorende administratie en verwerking. Als de dader bekend is, verhalen we dit indien mogelijk op hem. Daar bovenop komt nog een GAS-boete of gerechtelijke vervolging," stelt de schepen.
Onopgelost
Maar heel wat gevallen van sluikstort blijven helaas onopgelost. "Zo werden vorig jaar 25 processen-verbaal voor sluikstort opgesteld, maar konden we slechts negen keer de dader identificeren. Dit jaar zitten we al aan 22 pv’s en konden we elf verdachten identificeren. Om de pakkans te vergroten, kopen we volgen jaar twee mobiele camera’s, met een prijskaartje van ongeveer 10.000 euro per set. We hebben hiervoor een subsidiedossier ingediend bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM)."
"Die camera’s kunnen we eender waar verdekt ophangen, want ze werken op batterijen. Bovendien slaan de meeste sluikstorters ’s nachts toe en dan zie je ze al zeker niet hangen. Andere gemeenten zeggen me dat die camera’s zeer efficiënt zijn. Zo konden ze in een bepaalde gemeente op een jaar tijd meer dan honderd sluikstorters aan een glascontainer verbaliseren."
Skateterrein
"Los van de mobiele camera’s blijven we natuurlijk inzetten op allerlei vormen van sensibilisatie. Aan het skateterrein in de Pastorijstraat is de plaatsing van vaste camera’s lopende en hopen we zo voor meer afschrikking te zorgen en ook daders te kunnen vatten," besluit de schepen.
Bron: Eigen tekst & Gazet van Antwerpen van dinsdag 20 oktober 2021 door Chris Van Rompaey