Groen voert actie aan gevaarlijk kruispunt aan Smidstraat: “Niet wachten tot er drama’s gebeuren”

Groen voert actie aan gevaarlijk kruispunt aan Smidstraat: “Niet wachten tot er drama’s gebeuren”

Een delegatie van Groen heeft maandagochtend actie gevoerd aan het kruispunt van de Smidstraat met de Aarschotsebaan in Berlaar-Heikant. Ze noemen het een zwart punt dat dringend aangepakt moet worden.

De Groen-leden hadden een spandoek bij met daarop ‘Doe iets, gevaar, wij zijn bezorgd’. Gemeenteraadslid Koen Kerremans legt uit waarom de partij zo bezorgd is. “Al vele jaren is het kruispunt een doorn in het oog voor wie bezig is met verkeersveiligheid. Het is een zwart punt”, klinkt het. “Bij de eerste schooldag was het weer zo dat vele fietsende scholieren een omweg moeten maken naar het centrum van Heikant, waar een gecontroleerde oversteekplaats is. Maar zowat iedereen is het erover eens dat een aanpak van het gevaarlijke kruispunt een goede zaak zou zijn. We mogen niet vergeten dat er op dit kruispunt al meerdere zware ongevallen zijn gebeurd”, aldus Kerremans.

“Groen Berlaar wil niet wachten tot er weer drama’s gebeuren. De Aarschotsebaan is een gewestweg. Wij vinden dat de gemeente haar tanden moet laten zien. Talloze malen is dit onderwerp al aan bod gekomen in de verkeerscommissie. Er werd in het verleden al een consensus bereikt over het plaatsen van verkeerslichten. Waarom zien we daar op het terrein dan niets van? Voor ons is trouwens elke aanpassing aan het kruispunt aanvaardbaar, zolang het maar een veiligere situatie oplevert.”

"Wij vinden het niet normaal dat fietsers omweg moeten doen, terwijl hier perfect aanpassingsmogelijkheden zijn en dat de fietser tenminste zijn rechten behoudt wanneer men deze route neemt. - Koen Kerremans"

Heraanleg

Woordvoerder Jef Schoenmaekers van het Agentschap Wegen en Verkeer zegt dat er aan een structurele oplossing gewerkt wordt. “Dit kruispunt wordt mee heraangelegd bij het geplande fietspadenproject van de N10, dat wellicht binnen een tweetal jaar van start kan gaan. Dan komen er verkeerslichten en wordt de aansluiting smaller en dus overzichtelijker. Nu waaiert het kruispunt breed uit. In afwachting van de heraanleg staan er geen voorlopige maatregelen meer gepland. Die zouden vrij ingrijpend moeten zijn en dat gaan we niet meer doen, zo twee jaar voor de baan helemaal open zal liggen”, zegt Schoenmaekers nog.

De Berlaarse schepen van Mobiliteit is zo’n tijdelijke maatregel nochtans niet ongenegen. “Maar het is aan het AWV om dat eventueel uit te voeren. Als alternatief voor fietsers raad ik de trage weg aan tussen Heikanthof en Heikneuterhof richting N10, waar je veilig kan oversteken richting Heidestraat. De weg is nu al bruikbaar en zal binnen de maand trouwens geasfalteerd worden om het gebruiksgemak te verhogen”, kondigt hij aan. 

 

Bron: Gazet van Antwerpen, dinsdag 3 september 2019 door Bert Provoost

De volledige reportage van RTV vind je hier